195

Д нес правителството прие да внесе за гласуване в парламента Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г. Това обаче доведе до остра реакция от коалиционните партньори на ГЕРБ. Обединените патриоти заподозряха, че зад ратифицирането на т. нар. Истанбулска конвенция, която е в основата на документа, стои опит за даване на нови права на хомосексуалната и транссексуалната общности и по специално за признаване на т. нар. „трети пол“ и за еднополови бракове.

Киселина, бой, тормоз: колко е страшно в България (ВИДЕО)

Изнасилвания и тормоз в Европарламента, вътре имало "култура на мълчание"

#Мetoo и милионите жени и мъже, които са били сексуално насилвани

От ВМРО дори излязоха с позиция, в която категорично се обявиха срещу документа, с аргумента, че той „налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови „бракове“.

Намесени бяха и бежанците. Според партията на вицепремиера Красимир Каракачанов Истанбулската конвенция ще задължи България да дава убежище на всеки имигрант с „особености на пола“.

Какво всъщност представлява Истанбулската конвенция? Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и наблюдение на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване чувствителността на обществото за този проблем, както и на капацитета на професионалистите и институциите, отговорни за прилагането на мерките по превенция и защита.

Предвидените в програмата мерки са групирани според заложените цели – превенция, обучение и квалификация, защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, работа с извършителите, институционални, организационни и законодателни мерки.

България в лицето на тогавашния правосъден министър Екатерина Захариева подписа Конвенцията през април 2016 г. Така нашата страна се съгласи по принцип с написаното в документа. Ратификацията от Народното събрание обаче е актът, с който се преминава от принципно съгласие към задължение за спазване на конвенцията.

Тя въвежда определение за пол, като „социално изградените роли, поведения, дейности и качества, които дадено общество счита за подходящи за жените и мъжете“.

Специфичното споменаване на сексуалната ориентация и половата идентичност сред неприемливите основания за дискриминация бе едно от препятствията при договарянето на конвенцията. Член 4, параграф 3 отправя искане към държавите да прилагат всички мерки без дискриминация, основана на сексуална ориентация или полова идентичност. Обяснителният доклад към документа пък пояснява, че по отношение на половата идентичност „транссексуални и други групи лица, които не отговарят на това, което обществото е установило като принадлежност към „мъжки“ или „женски“ пол“, са включени в мерките срещу дискриминация. Също така жените имигранти и тези, засегнати от множествена дискриминация, са изрично защитени от конвенцията.

Като страните приели конвенцията „трябва да се стремят да включат, където е уместно, превенцията и борбата срещу насилието над жени и домашното насилие в програми за подпомагане на развитието в полза на трети държави, включително чрез сключване на двустранни и многостранни споразумения“.

Това обаче съвсем не значи, че с документа България се задължава да признае еднополовите бракове и т. нар. „трети пол“, както и да приема бежанци заради сексуалната им ориентация, или да променя Конституцията.

„Истанбулската конвенция е приета на заседание на Съвета за съдебна реформа с абсолютно единодушие“, посочи днес вицепремиерът и настоящ външен министър Екатерина Захариева.

„Проведохме дебата и обсъдихме притесненията на Патриотичния фронт - аз и министър Цачева мисля че успяхме да обясним, надявам се това ще се види от дебатите в Народното събрание, че Истанбулската конвенция и нейната ратификация нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове“, поясни тя.

Във фокуса на конвенцията е защитата на правата на жените и превенцията на домашното насилие. С нея се разширява действието на Женевската конвенция за бежанците, като се добавя и полова дискриминация. Така например жени заплашени от обрязване вече ще имат право да търсят убежище в страните, приели документа.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите на домашно насилие, но и на отделни текстове за престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област.

България също така ще трябва да предприеме стъпки за включване на въпроси като равенството между половете и ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните взаимоотношения в учебния материал.

Спазването на конвенцията ще се наблюдава от Групата от експерти за борба с насилието срещу жени и домашното насилие (GREVIO), които ще докладват на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Конкретното прилагане на принципите, заложени в документа, обаче зависи от всяка държава поотделно.

Конвенцията не засяга задълженията, произтичащи от други международни инструменти, по които държавите, които са я приели, са или ще станат страни.

Днес 8 от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция, съобщи вицепремиерът и лидер на Патриотичния фронт Валери Симеонов след заседанието на Министерски съвет.

„Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение“, посочи Симеонов, като подчерта, че срещу внасянето на документа в Народното събрание са гласували не само министри от Обединените патриоти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари 195
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

195 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 6 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 11 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 11 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 11 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 11 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 11 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 12 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 12 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие