Още по темата

Референдумът на Слави Трифонов ще се проведе на 6 ноември тази година, когато са и изборите за президент, а вероятно и частични избори за кмет на столичния район "Младост". 

Държавният глава Росен Плевнелиев определи датата с указ. Така ще имаме избори поне 2 в 1. 

Слави Трифонов и инициативният комитет подготвиха шест въпроса и събраха близо 700 000 подписа. Конституционният съд обаче обяви три от тях за противоконституционни и така останаха само три. В края на май Плевнелиев сезира КС за част от допитването. 

Въпросите, които остават, са: 

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За референдума на Слави и кандидатите за президент

Президентът дава въпросите на Слави на КС

Въпросите, които няма да бъдат зададени, са: 

Да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите. 
Броят на народните представители да бъде намален на 120.
Директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. 

Съгласно чл. 98, т. 1 от Конституцията президентът определя дата за произвеждане на национален референдум.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда, че при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум, те се провеждат на една и съща дата.

Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор.