Още по темата

Предложение да отпадне ограничението гласуване в до 35 секции, но само за държави-членове на ЕС, са внесли от ГЕРБ като промени в Изборния кодекс. Това заяви Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС.

Другите две важни неща, залегнали в тяхното предложение, са в една секция да има повече от една урна за гласуване и третата промяна е свързана с т. нар. квадратче „за никого не гласувам”.

Алфа Рисърч: 80% от електората на ДПС не е решил за вота

Който е зачеркнал квадратчето, то това ще бъде взето като действителен глас за всички видове избори.

"Смятаме, че с възможността в секциите да има повече от една изборна урна силно се снижава възможността да има затруднения по скоростта на гласоподаване", поясни Кирилов.

Междувременно омбудсманът на републиката Мая Манолова сезира Конституционния съд

заради спорни текстове в Изборния кодекс.

ГЕРБ иска спешни промени в изборния кодекс

Всичко за кандидат-президентите и изборите

Пред журналисти Манолова обясни, че настоява да отпадне таванът за разкриване на избирателни секции в чужбина. Тя настоява още конституционните съдии да се произнесат в спешен порядък и да се върне старият режим, който допускаше автоматично откриване на секции там, където вече са гласували над 100 български граждани на предходни избори.

"Атакувам ал. 3 и 5 от чл. 14 на Изборния кодекс и настоявам да падне таванът от 35 секции

в страна, във връзка с подадени заявления. Този текст блокира възможността за създаване на достатъчен брой секции. Това реално ще затрудни или лиши от правото им на глас хиляди българи, които живеят зад граница. Така и не стана ясно как ЦИК реши кои 35 от поисканите 55 секции да бъдат образувани във Великобритания и защо ЦИК реши да наруши разпоредбата на ал. 2, която казва, че щом българите са събрали 60 заявления, комисията е длъжна да разкрие избирателна секция. По принцип не е добре изборните правила да се променят буквално дни преди изборите, но се видя как действат тези текстове. Заложена е конституционна мина, която гръмна", добави Манолова.