Още по темата

Голямото предизвикателство за кандидата на БСП за президент – ген. Румен Радев, е да отиде на балотаж. Това коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA проф. Михаил Константинов. Ако се стигне до втори тур обаче има реален шанс ГРЕБ да загуби изборите.

Обяснението е, че левицата винаги успява да повиши резултата си на балотаж повече от десните.

Кандидат-президентите - вижте ги

„Аз го наричам коефициент на усилване. Той представлява гласовете, които даден кандидат е получил на втори тур към гласовете на първи тур. Той естествено ги увеличава”, обясни проф. Константинов.

По думите му левицата винаги се представя по-добре на втория тур. Освен това тя в момента е раздробена, а на втори тур ще гласува за един кандидат.

През 2001 г. съотношението между гласовете на първи и на втори тур при левите „стига до чудовищната стойност 2”.

„Тоест тогава Георги Първанов удвоява резултата си от първи тур, което никога не е виждано в българската история. При десните това число е 1,5 – 1,6. Те обаче обикновено са по-добре на първи тур. Тогава евентуално не могат да ги настигнат. Но коефициентът на левите винаги е по-добър”, обясни проф. Константинов.

Според проф. Константинов в момента Цецка Цачева има една трета повече гласове от Румен Радев. Но ако се стигне до втори тур, коефициентът на усилване при кандидата на БСП ще достигне 1,50, а при ГЕРБ, около 1,25 – 1,30.

„ГЕРБ направиха огромна грешка с отлагането на кандидата”, коментира и социологът Кольо Колев. „Политиците често не си дават сметка доколко те не са публични фигури – обществото не знае нищо за тях. Стават фигури, когато се явят пред медии, когато говорят, когато обясняват своите виждания. ГЕРБ решиха, че това ще бъдат напълно партийни избори – няма да има кампания, обявяват в последния момент кандидата. Цецка Цачева може да е много хубав човек, но тя е обществено непозната”, смята Колев.

Цецка Цачева - официално и неофициално СНИМКИ

Той обаче посочи, че срещу ГЕРБ играят няколко силни кандидатури като Каракачанов и Калфин. Ето защо не е сигурно, че Радев ще стигне до балотаж.

Според Колев ГЕРБ са сгрешили, превръщайки изборите в партийни, така за Цачева ще гласуват само хората, подкрепящи партията.