Още по темата

Коалицията остава цяла, основание за промени в управляващото мнозинство няма. Това обяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов след среща с премиера Бойко Борисов и Реформаторите.

Залогът за това бяха промените в Изборния кодекс, за който беше постигнат консенсус. 

"Сегашната управляваща коалиция е направила много за последните две години и няма смисъл страната да се хвърля в хаос при евентуална промяна на кабинета", заяви Борисов след консултациите.

Ограничението до 35 изборни секции остава за държавите извън ЕС.

Реформаторският блок е приел отпадането на лимита, заяви Найден Зеленогорски от РБ. Но в страните от ЕС сънародниците ни ще могат да гласуват в повече от 35 секции. 

Квадратчето "Не подкрепям никого" ще се брои в президентски и кметски избори, но не и в пропорционалните, за да се запази бариерата 4%, обясни председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Промените бяха внесени от депутати от ГЕРБ. 

По-рано Бойко Борисов пристигна в Народното събрание и влезе в кабинета на Цецка Цачева, където се среща с лидерите на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Разговорът се очакваше да е напрегнат, след като сутринта лидерът на ДСБ Радан Кънев каза в студиото на NOVA по негов адрес на Борисов "Бай Х**", а малко след това председателят на ДБГ - вицепремиерът Меглена Кунева предупреди, че Движение "България на гражданите" ще напусне управлението, ако на изборите кандидатът на блока Трайчо Трайков вземе по-малко от 290 000 гласа.

Патриотите пък заплашиха да оттеглят подкрепата си за кабинета ако падне ограничението за секциите в Турция.

В петък премиерът Борисов предупреди, че на заседанието на парламента във вторник ще стане ясно дали ГЕРБ и РБ се разделят, или ще продължат заедно. Денят се очакваше и да е разделен за коалицията. В парламента дойдоха и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и на здравеопазването Петър Москов. Радан Кънев не присъства.

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

„Страх ли те е, Лукарски? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева,

да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?". Това са част от въпросите, зададени от премиера към реформаторските министри, предаде NOVA. 

Алфа Рисърч: 80 на сто от електората на ДПС не е решил

„Има предел, за мен той настъпи! Или сме заедно, или всеки да тръгва по пътя си. Вторник ще е ден разделен, не може в Министерския съвет да сте коалиция, в Народното събрание - опозиция", заявил Борисов.

Напрежението започна още в края на миналата седмица,

когато премиерът заплаши Реформаторите с изгонване от коалицията. Борисов пристигна изненадващо в парламента, където депутатите се опитваха да сформират кворум за извънредно заседание по предложение на БСП и ДПС. Това обаче не можеше са се случи, защото депутати от ГЕРБ не се регистрираха. Тогава Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да приемат всички предложения за дневния ред на опозицията. Борисов заплаши Реформаторския блок, че ако не се държат като управляващи, ще се раздели с тях като партньори, след като го критикуваха в парламента. Според премиера обаче те мълчат в Министерския съвет, а депутатите им се правят на опозиция.