Още по темата

Лидерът на ВМРО-БНД и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов излезе с остра позиция по повод посещение на председателя на ДОСТ Лютви Местан при турския премиер Бинали Йълдъръм.

Според Каракачанов, Местан се опитва да се превърне в траен посредник в отношенията на Турция и България.

"Всички като Местан трябва да знаят, че ще настъпят българска мина, ако продължават с откровеното прокарване на чужди интереси", посочва председателят на ВМРО.

Според него Местан е на прага на маргинализацията и явно разчита на подкрепа от страна на изселнически организации в Турция.

Затова Патриотичният фронт настоява да не се разкриват никакви избирателни секции в Турция за предстоящите президентски избори, се казва в позицията.

От ВМРО припомнят и призива на Каракачанов политическите формации в България да се разграничат от партии като ДПС, ДОСТ и НПСД, като не предприемат взаимодействия с тях за президентските избори.

Острата реакция на Каракачанов идва, след като вчера - на 25 август, ПП ДОСТ съобщи, че председателят на партията Лютви Местан и делегацията, в която са включени още Шабанали Ахмед и Венцислав Каймаканов, са провели серия срещи с турския държавен и политически елит.

Това се случи ден преди официалното посещение на премиерa Бойко Борисов в Турция (в репортажа горе вижте какво си казаха днес Борисов и Йълдъръм).

Източник: ПП ДОСТ

Първата среща е била с министър-председателя на Турция Бинали Йълдъръм, по време на която делегацията на ДОСТ е изразила своя респект от демократичната зрялост и култура на турския народ, който се е противопоставил на опита за преврат, както и от общата национална позиция, която управляващи и опозиция са изразили.

Освен това Местан е запознал Йълдъръм с политическите цели на новорегистрираната партия ДОСТ, сред които задълбочаването и индифицирането на всички аспекти в отношенията между България и Турция, а домакините са пожелали на ДОСТ успехи в постигането на политическите цели.