Още по темата

В първия ден от новия парламентарен сезон след едномесечния отпуск народните представители отхвърлиха предложението за изслушване в парламента на премиера Бойко Борисов след визитите му в Истанбул и Брюксел.

Станаха ясни и двете основни теми за есенната сесия на парламента - бежанската криза и президентските избори. 

Предложението дойде от депутата от БСП лява България Ангел Найденов, който искаше министър-председателят да разкаже за разговорите си с президента на Турция Реджеп Ердоган и канцлера на Германия Ангела Меркел. Найденов нарече Борисов куриер на Ердоган.

„Няма по-важна тема за нас днес от темата за сигурността“,

обърна се Ангелов към депутатите от парламентарната трибуна. Той подчерта риска от неконтролируемото увеличаване на броя на бежанците у нас, което е свързано и с охраната на границите ни. „Второто предизвикателство е демонстрираната неспособност на ЕС да формулира общ механизъм за справяне с този процес“, каза той.

"ГЕРБ и премиерът Борисов се ползват с най-голямо доверие, когато

става въпрос за национална сигурност и защитеност на гражданите". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, четейки декларация от името на парламентарната група във връзка с началото на новия политически сезон

„Видно е, че както опозиционни, така и партньорски партии се надпреварват да правят политически актив единствено като критикуват управлението и политиката на ГЕРБ. У нас правенето на политика е подменено от критикуването на опонента”, заяви Цветанов.

Той увери, че през новия парламентарен сезон ГЕРБ ще работи по приемането на закони и законови поправки, които ще гарантират максимална сигурност на границите ни.

От декларацията за новия политически сезон на ГЕРБ стана ясно и че

партията ще търси и чужда помощ за гарантиране на сигурността на държавата и опазване на границата ни.

В декларацията на ГЕРБ, която бе изчетена от трибуната, са очертани 7 цели: 

1. ГЕРБ ще приема закони и законови поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите на страната ни, което е основен приоритет за този парламентарен сезон. 

2. ГЕРБ няма никакво намерение да прекратява законодателната си активност по отношение на съдебната реформа. 

3. Приемане на Закона за държавния бюджет, както и бюджетите на Здравната каса и общественото осигурияване. 

4. Добрите резултати в сферата на публичните финанси ще дадат възможност да се развият идеите в социалната политика. 

5. Необходимите мерки, които трябва да се приемат във връзка с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС. 

6. Енергийната диверсификация, укрепването на капацитета на въоръжените сили на държавата, както и задълбочаването на международното сътрудничество в сферата на сигурността.

7. Предстоящите президентски избори, темата за които не може да бъде подмината. 

ДПС също направиха заявка за това каква ще е политическата им линия: 

"Основната ни политическа цел в настоящия политически сезон е предсрочни парламентарни избори след президентските', заяви днес в декларация на ДПС в началото на парламентарния сезон лидерът на партията и ПГ Мустафа Карадайъ.

Според ДПС стабилно политическо мнозинство в рамките на този парламент не може да бъде постигнато.

"България трябва ясно да покаже, че няма да позволи да бъде превърната в погранично гето

на ЕС и карантинен лагер за настаняване на придошли от целия свят авантюристи". Това коментира и съпредседателят н ПФ Валери Симеонов. 

Стана ясно и че утрешното заседание на Народното събрание

ще е изцяло закрито. Депутатите ще гледат 4 секретни точки, касаещи състоянието на държавната сигурност. Ще се чуят доклади за дейността на Държавната агенция "Разузнаване", за защитата на класифицираната информация и отчет на служба "Военна информация".