Премиерът Бойко Борисов, който в първия си мандат беше чест гост на телевизиите, се появи тази вечер в "специално" едночасово интервю за Би Ти Ви.

Пред журналиста Антон Хекимян, който му задаваше въпроси от зрители на най-различна тематика, той призна, че вече е "намерил цаката" на управлението за втория си мандат и то е в събирането на повече пари в държавата.

"Само не мога да се сетя защо не го направихме това с Дянков (Симеон Дянков, финансов министър през първия му мандат - бел.ред.). Поне 1,6-1,7 млрд. лв. повече ще съберем в бюджета", коментира той.

По думите му управляващите са се захванали със сивата икономика и са събрали повече приходи, за да има "за пенсии и за магистрали".

Борисов дори призна, че се е съгласил на интервюто, за да направи реклама на "огромното строителство", което по думите му кипи в страната. Той даже бе разочарован, че на видеостената до него не са се показвали достатъчно кадри от строителните обекти.

В типичния си стил, премиерът много пъти подчерта успехите на сегашния кабинет, които според него са строежа на магистрали, пътища и спортни зали, размразените европейски фондове и др.

Ето и някои от другите акценти в разговора:

За КТБ и разследването срещу квесторите

Новината, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу квесторите на КТБ за преправяне на договори, Борисов коментира общо: "Държавата има обвинител в лицето на прокуратурата и служби, които подпомагат за събирането на доказателства".

Той спомена, че още в опозиция е посочил виновните за аферата КТБ - бившият премиер Пламен Орешарски и бившият финансов министър Петър Чобанов. Според него "експериментът Орешарски" е струвал на държавата около 8 млрд., или дори 10 млрд. лв.

Борисов увери, че правителството полага огромни усилия да спре всички цесии и се зарече, че би разсекретил имената на хората с преференциални договори в КТБ.

В последните дни разбирам, че "Петрол", "Рубин", "Дунарит" са си направили цесии и квесторите са освободили техните имущества – това морално ли е, попита премиерът.

"Не мога да си обясня нахалството на Иван Искров", така пък коментира той факта, че управителят на БНБ все още е на поста си след появата на любителски видеоклип, на който той пее заедно с бившия пеф на КТБ Цветан Василев. Той обаче напомни, че той няма как да бъде свален от него насила преди края на мандата му.

Дроновете на кметските имоти

Според Борисов, репортажите на разследващите журналисти са безценна помощ, като даде пример, че от техни разкрития са тръгнали проверки на кметове като тези от Хасково, Пазарджик, Видин, Неделино, Ботевград.

Например, кметът на Ботевград няма да бъде кандидат на ГЕРБ, закани се министър-председателят по темата за охолния живот на редица градоначалници.

Аз съм против независимите кметове, защото политическите кметове чрез партиите, които са ги излъчили, трябва да носят отговорност, коментира премиерът. По думите му на предстоящите местни избори ГЕРБ ще излъчи свои кметове дори на места, където независимият кандидат в миналото е бил по-добрият вариант.

Борисов бе категоричен, че би снел политическото си доверие от градоначалник на партията, ако за него бъде изнесена подобна уличаваща информация.

Премиерът напомни за данъчните проверки, през които самият той е преминал. "Гледаха ми теракота, улуците дали са медни, броиха ми дръвчетата, насадени от баща ми, чаршафите и възглавниците, от 1996 г. всичките ми пътувания", изреди той и каза, че е доволен от проверките, които "са го разкатали".

За реформата в съдебната система

Бойко Борисов изрази увереност, че реформата на правосъдния министър Христо Иванов до голяма степен ще "отрегулира нещата". Той е на мнение, че ВСС незабавно трябва да се "развали", защото напълно е изгубил своята легитимност и репутация, и да се избере нов.

Той призна, че се е срещал със скандалната съдия Румяна Ченалова, която отишла при него "да му се жалва". Какво по-нормално от това министър-председател да се среща със съдия, попита той и добави: "Ченалова мислеше, че има политически натиск отнякъде върху нея, аз й обясних, че това, което е правила, ще си понесе отговорност за него".

Борисов изрази и съмнение за възвеличаваната съдебна реформа в Румъния. "Тук доста политици влязоха в затвора или по-точно са осъдени (...) Трябва да ви кажа, че България вече е по-добре от Румъния".

За войната по пътищата

Ние не може да изпълним държавата с полицаи, цялото общество трябва да се вдигне и да прояви нетърпимост към хората, които карат по този начин, заяви Борисов по повод тежката катастрофа в село Яхиново, в която загинаха петима души.

Нима цялото общество не виждаме какво става по абитуриентските балове, защо го толерираме, запита Борисов.

Според премиера трябва да бъдат предприети драстични мерки и цялото общество да бъде активно в непримиримостта си към подобни шофьори. "Като видите, че някой кара така, веднага вдигайте телефона и се обаждайте в полицията", призова той.

Премиерът обмисля също дали парламентът не трябва да приеме снимките с мобилен телефон, направени от очевидци на пътни нарушения, да се приемат за легитимни доказателства в съда. 

Относно това дали ще подкрепи президента Росен Плевнелиев за втори мандат, Борисов заяви, че ще каже чак когато дойдат президентските избори. На въпрос дали самият той ще се

кандидатира за държавен глава, той отвърна "Не е ваша работа"

Абсолютно за съм "за" намаляване на депутатите на 120, каза още премиерът. Според него обаче субсидирането на политическите партии е единственото прозрачно, точно и ясно финансиране, тъй като ако се премахнат субсидиите, "олигарсите ще влязат в парламента".