Още по темата

Премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на Реформаторския блок, ако искат да са в правителството, да са единни и в управлението. Това той заяви пред журналисти в Народното събрание след среща с Парламентарната група на ГЕРБ.

Търпението ми се изчерпа и групата иска да преформатирам правителството, обясни премиерът. Той беше категоричен, че "или реформаторите ще дойдат и ще се държат точно, или повече с тях няма да се занимавам".

Борисов говореше за седем министри-реформатори в кабинета си, а на въпрос кои са те, отговори, че ще се види, ако не се разберат.

Стана ясно още, че този следобед премиерът свиква оперативно заседание на Министерски съвет.

На него ще се обсъди стабилността на правителствената коалиция и това дали всички управляващи имат желание да довършат мандата.

В съобщение до медиите от ДСБ призоваха колегите си от РБ - партийните лидери и министри - да гарантират стабилността и сигурността в страната, като се включат активно в кампанията на Трайчо Трайков, а не в партийни договорки с ГЕРБ.

Само изборът на силен и независим десен президент ще предпази държавата и обществото от несигурността и слабостта на премиера и мнозинството, смятат от ДСБ.

Междувременно председателят на парламента свика две извънредни заседания във вторник и сряда (18 и 19 октомври) 

В дневния ред остават предвидените за днес гласуване дали парламентът да излезе във ваканция за цял месец преди изборите, проекторешение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене", довели до възникването на огромни задължения за българската страна и първо четене на законопроекти за промени в Изборния кодекс.

Днешното извънредното заседание на парламента не се състоя, тъй като в пленарната зала се регистрираха едва 95 народни представители.

След като стана ясно, че кворум няма, депутатите от ДПС и БСП и днес започнаха да скандират "оставка".

Критиките ядосаха премиера

Борисов, който се яви извънредно в парламента

и настоя "да се свика второ извънредно пленарно заседание и да се включат всички точки в дневния ред, които поискаха от опозицията".

"Почти 100% от ПГ на ГЕРБ е тук. Не се регистрирахме, защото кворумът е отговорност на тези, които са внесли дневния ред с подписи, заяви и зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цвета Караянчева.

По-рано тя коментира, че "няма да се почива цял месец и комисиите ще работят.

Няма да има пленарни заседания и възможност колегите от БСП да правят циркове.

На практика в комисиите се коват законите, реалната работа е там.

В залата те се гласуват и се дават по телевизията, за да може депутатите да правят циркове. Предизборната кампания се използва в залата".

Според Желю Бойчев от БСП обаче това е опит за цензура от страна на управляващата партия

"Това е удар срещу парламентарната република и опит да се запуши устата на опозицията.

Парламентът е едно от местата, където управляващите нямат контрол над това какво ще бъде казано. Това действие издава страх от това някой да не зададе неудобни въпроси за водената политика от ГЕРБ", коментира той.