Още по темата

Предложената днес от правителството Кристалина Георгиева, която благодари за номинацията, и досегашната кандидатура на страната, от която бе оттеглено доверието - Ирина Бокова, ще са в битка за генерален секретар на ООН. 

След като кабинетът подкани шефа на ЮНЕСКО да се оттегли сама, Бокова бе категорична, че продължава участието си в избора. 

"Благодаря на всички, които ме подкрепят,

напълно съм ангажирана да продължа участието си в надпреварата за следващ генерален секретар", изтъкна тя в "Туитър".

„Правилата на ООН позволят кандидатурата на Бокова да остане редом с тази на Георгиева“, заяви председателят на Външната комисия Джема Грозданова.

Самата Бокова все още не е коментирала промяната на нагласата на правителството. Само преди ден обаче заяви в интервю, че не вижда причина да се оттегли. В този вариант двете ще застанат една до друга в битката за поста на генерален секретар на ООН.

По-рано днес премиерът Борисов заяви, че очаква да започнат „компроматни войни“.

Официално становище изрази и президентът Росен Плевнелиев, който коментира, че е запознат и „споделя аргументите на правителството“.

Бокова срещу Георгиева в снимки

Президентът призова „ всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара“.

Партийните атаки не закъсняха.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи оттеглянето на подкрепата за Бокова „тежко предателство за България и подчинение на чужди интереси, както и резил за страната ни”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също се изказа негативно, като нарече този ход „много несериозен“.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че промяната е „положителна перспектива”.

Джема Грозданова от ГЕРБ пък коментира, че решението не е изненада „предвид последното гласуване. Кристалина за кандидатура означава, че шансовете за България са големи“.

Бившият президент и настоящ лидер на АБВ Георги Първанов определи решението като "излагация" и призова външният министър Даниел Митов да си подаде оставката:

"С измъченото издигане на Бокова идва периодът на скрития саботаж. Нито за миг правителството, българската дипломация, не само, че не си направи труда да подпомогне Бокова, но и препятстваше развитието и налагането на кандидатурата й”, категоричен е Първанов.