Още по темата

България се очаква да кандидатства за присъединяване към т.нар. чакалня на еврозоната през първите шест месеца на 2018.

“Най-вероятно ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната през първите шест месеца на настоящата година”, е посочил финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни журналисти, които са у нас за официалното откриване на европредседателството

Става дума за започване на процедура

за Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, която ще позволи да се присъединим към еврозоната.

"В момента водим интензивни преговори с ЕЦБ. Първо трябва да получим отговор от тях, че е готова", уточни Горанов.

България, която е член от 2007 г., трябва на първо време да се интегрира в системата ЕРМ-2 преди приемането на общата валута.

В материал на АФП се посочва, че България, която е най-бедната страна в ЕС, от 20 години води строга фискална политика, има валутен борд, където левът първо беше фиксиран към германската марка, а след това към еврото. Тази система й позволява да поддържа стабилни макроикономически показатели и публичен дълг от 26,8% от БВП, който е сред най-ниските в ЕС.

"България има стабилна валута, растеж от 4% и много ниска безработица. Ние сме готови да влезем в чакалнята за еврото", каза премиерът Бойко Борисов.

По време на посещението си в Париж през юни 2017 г. Борисов обеща пред президента Еманюел Макрон да положи усилия и България да се доближи и интегрира в еврозоната, когато всички критерии бъдат изпълнени.

Според Горанов България отговаря формално на критериите и не представлява никаква опасност за еврозоната. Дори нейното членство ще намали рисковете за Европа.

"Членството в еврозоната ще позволи на България да се изравни с

Европа и ще намали миграционния натиск към Западна Европа", каза Горанов.

България ще прикани държавите от еврозоната публично да огласят възраженията си срещу присъединяването на страната ни към единната валута, като кандидатства за присъединяване към ERM-2 до средата на годината, ако те не ни дадат зелена светлина преди това, каза още финансовият министър Владислав Горанов пред Ройтерс.

"Готови сме да подадем официална молба, дори ако не сме убедени, че отговорът ще бъде" да ", каза Горанов пред чуждестранни кореспонденти в София.

"Това не е заплаха. Това е само нашата готовност да се интегрираме в структурите на Съюза ... Едно "НЕ" ще ни покаже какво да направим, за да стигнем там ", каза той.

Въпреки нулевия бюджетен дефицит и инфлацията от 1,3% България остава с най-ниския стандарт на живот сред 28-те страни-членки на Евросъюза, се казва в материал на АФП.

ЕК: България има прекомерни икономически дисбаланси

Меркел има идея, която ще разбие Европа

Защо Герджиков иска да ни вкара в еврозоната

В същото време тя трудно се справя с корупцията на всички нива, подчертава Франс прес.

България и Румъния остават под наблюдение на Брюксел заради недостатъчния напредък в областта на правосъдието и борбата с корупцията. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК