Още по темата

Управителният съвет на Български дарителски форум днес взе решение да прекрати участието на Красимира Величкова, директор на БДФ, в Обществения съвет на Център „Фонд за лечение на деца“. Преди това още трима членове на съвета подадоха оставки.

Междувременно родители на болни деца се готвят за протест, защото смятат, че администрацията на Фонда е некомпетентна и цари хаос с документите на децата им, след като са одобрени за лечение.

Съюзът на пациентските организации „Заедно с теб” обяви, че снема доверието си от директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

От „Задено с теб” настояват Министерство на здравеопазването да вземе спешни мерки и Фондът за лечение на деца да заработи според правилника.

Трима от членовете на Съвета обявиха преди дни, че напускат с обяснението, че ръководството на Фонда не желае да приеме съществуващата форма на независим надзор върху работата си.

В момента Общественият съвет към ЦФЛД не изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Поставен е в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен, заявиха от Български дарителски форум.

Те също така посочиха, че няма да номинират свой представител, след като в края на октомври 2016 г. изтече мандатът на сегашния обществен съвет към ЦФЛД.

Един от напусналите е лекар - национален консултант по детски болести. В официалното си писмо доцент Анелия Буева пише, че взетите решения за лечението на деца се подменят, че информацията за случаите на децата е непълна. В много случаи и диагнозата била сгрешена.

Пред NOVA директорът на Фонда обаче посочва, че се оттеглят хора, чийто мандатът изтича. А подадените жалби срещу работата му от началото на годината са само 20. Затова Владимир Пилософ не е притеснен.