Още по темата

Родителите се оплакват, че са подложени на натиск за  камери в детските градини по време на масовото допитване по въпроса, съобщава NOVA.

Юрист: Истинското насилие в училищата е над учителите

След насилието в "Брезичка": Протести, какви са исканията

Сменят ръководството на детската градина, където бият с пръчка, ангажират психолози

„Като ни подадоха анкетата, с едно доста осъдително отношение и искрено негодувание и с подкана да внимаваме какво точно ще отговорим.

 Имаше и такива родители, които се бяха скупчили в дебат какво е редно да се напише. Подозирам, че това им оказа натиск да напишат "не", разказва майка, пожелала анонимност. Въпреки това тя се съгласява.

„На другия ден имаше подчертана дистанция между родители и учители или поне между мен и учителите. Отношението им ме кара да се замисля дали пък имат какво да крият”, каза майката.

От Инициативния комитет на родителите, борещи се за камери в детските градини, твърдят, че ежедневно получават сигнали за нередности при провеждането на анкетите.

С протести в цялата страна родители излязоха на улицата, за да кажат "Не на насилието над децата им в детските градини".

Основното искане - поставяне на видеонаблюдение не само отвън, но и в групите, в които са децата. Директорите потвърдиха, че това е възможно стига обаче да имат съгласието на всички родители. Така се стигна и до допитването с помощта на анкетите.

В една от столичните детски градини се търси мнението на родителите, но в анкетата е написано и това на учителите, които казват, че ще са "възмутени и обидени, ако се постави видеонаблюдение". Директорът твърди, че това не е опит за натиск.

Аз не виждам някакъв проблем да бъдат информирани родителите за мнението на педагозите. Защото трябва да се постигне консенсус. А за да има консенсус трябва да бъдат запознати и двете страни”, казва Таня Билорова.

Столичната 117-та градина е една от малкото в страната, в които анкетата е анонимна. Попълва се само номера на групата, която посещава детето.

Анкетата се попълва вкъщи и не се предава директно на учителите, а се слага в специална кутия на входа. Когато допитването приключи кутиите ще се отворят, а отговорите "за" и "против" ще се преброят в присъствието на родителите.

Остава обаче въпросът кой ще плати за това видеонаблюдение – от общината  уверяват, че ще съдействат за поставянето на камери там, където всички родители са съгласни.

Темата дойде на дневен ред след като в последните месеци зачестиха разкритите случаи на скандално поведение от страна на възпитатели към малките деца.

От записи, направени със скрита камера, ясно се чуват обидни епитети, стига се дори и до посягане. Това беше причина за организиране на редовни протести и настояване за иницииране на спешни мерки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram