Още по темата

В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда, каза в словото си патриарх Неофит, отправено към многобройния богомолен народ, изпълнил площада пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за вечерното богослужение за Възкресение Христово.

Земя и небе ликуват и възгласят: „Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!“. Ден на светлината и живота, на радостта и веселието – ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за „да се зарадваме и да се развеселим в него“, каза в словото си българският патриарх.

Христос воскресе! Днес празнуваме Великден

Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни,

и като разтворим сърцата си докрай, на всички „да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението“.

В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта от Възкресението всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства.

Като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Исус Христос, донесе в нашия свят. Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас – благослови вярващите българският патриарх.

Пред катедралния храм точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с „Христос воскресе“ всички миряни, дошли на празничното богослужение.

Прозвучаха също евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!“, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата „Св. Александър Невски“.

В началото на богослужението с литийно шествие в храма беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен снощи от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация. След връщането в патриаршеския катедрален храм започна и празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Още любопитни неща за празника вижте в специалната секция Великден в Edna.bg