Имаме обещание (отново) от премиера: До 20 дни двете лъвчета Масуд и Терез ще заминат за спасителния център в Холандия, съобщи "Терминал 3".

Пазарджик иска лъвчетата, протест: Няма да оцелеят

Протест пред Министерския съвет спаси две лъвчета

Позицията контрастира с изказването на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на днешния протест в защита на животните.

Той каза, че, въпреки опитите да бъдат изведени в Холандия, двете животни най-вероятно ще тръгнат към зоопарка в Пазарджик. 

"Надяваме се двете лъвчета да имат възможно най-добрите условия. Чисто емоционално и човешки искам това да се случи. Чакахме до петък решението на Общинския съвет с надеждата, че ще бъде в друга посока", коментира министър Нено Димов, като изтъкна, че е важно да се спазват законите на държавата. 

Министърът отговори, че законът не му позволява да действа, а думите му бяха посрещнати с още скандирания "Оставка" и недоволство, съобщава NOVA.

"Натискът е голям и искаме да ни обещаете, че няма да ни изоставите в подкрепата си", призова хората Гечев. Той подчерта, че разчита на думата на премиера и че позицията на министъра не е обяснима, защото не е вярно, че законът ограничава действията му.

Към 12 ч. пред сградата на Министерския съвет се събраха около 200 души. Министърът на околната среда пристигна и беше посрещнат със скандирания "Нено в клетка", "Нено зад решетката", "Оставка", "Предател". "Затвор".

Протестиращите показаха снимки от мизерните условия, в които живеят лъвовете в зоокъта в Разград, и го попитаха защо не е спазил поетия при протеста през декември ангажимент да предприеме конфискация на лъвчетата, ако общината не отстъпи от намерението си да ги изпрати в Пазарджик.

40 000 са се подписали за спасяване на лъвчетата Терез и Масуд. От 5 месеца те са в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград. Преди 3 месеца кметът на града Валентин Василев сключи споразумение с международната организация „Четири лапи”, която да помогне за намирането на нов дом на общо пет лъва, защото в Разград нямат условия за тях.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК