Още по темата

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас за 2013-та година.

За първи път в седемгодишната история на наградите, връчвани от Дарик радио и вестник "24 часа", победителите са два града. Те са събрали еднакъв брой точки по 20 критерии, на които се базира класацията "Най-добрият град за живеене в България", предаде DarikNews.bg.

Велико Търново печели приза "Най-добрият град за живеене" за първи път в историята на класацията, докато Бургас е определен като най-доброто място за живеене за трети път и за втора поредна година.

Премиерът Пламен Орешарски връчи голямата награда на кметовете на двата града Даниел Панов и Димитър Николов.

Орешарски отбеляза, че за първи път през тази година два града получават най-високия приз, и пожела това изключение да се превърне в закономерност, а всички български градове да покрият критериите за най-добър град.

Източник: БГНЕС

В церемонията участваха и министрите Петър Стоянович, Искра Михайлова и Десислава Терзиева.

Бургас печели наградата на слушателите на Дарик и читателите на в. "24 часа", които - за разлика от миналата година, единодушно са посочили морския град като най-добър град за живеене.

Церемонията по връчването на наградите започна с един специален приз - за "Най-бързорастящ град", който беше връчен на кмета на Несебър Николай Димитров. Градът се отличава с висока раждаемост, механичен прираст и голям брой сключени бракове.

Победител в категорията "Най-добър малък град" стана Аксаково, област Варна, който през последните 10 години е успял да се развие и е водещ по критерия най-много привлечени евросредства на глава на населението.

Другата специална награда през тази година беше връчена на сръбския Димитровград - за "Най-добър български град извън пределите на страната".

Източник: БГНЕС

През 2013-та година София е бил "Най-добър бизнес град" и "Най-добър град за културен живот", показва още класацията.

Морската столица Варна получи наградата "Най-перспективен град", заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището.

Като "Най-зелен град" беше отличен Кюстендил, а наградата за най-красив град получи Пловдив.