Още по темата

Служителите на затвори и арести протестираха в цялата страна за 20% по-високи заплати и по-добри условия на труд. Това се случва навръх националния им празник – 29-ти януари.

Полицаи на протест, блокади в София и страната

Охраната в затворите е недостатъчна

При предишното си недоволство служителите на затворите постигнаха 5-процентов скок на заплатите.

Но сега то е по-високо в контекста на допълнителните 100 милиона, които получи МВР. Реалното увеличение при предишните преговори, е стигнало до 30 лв. Те настояват заплатите и социалните им плащания да бъдат изравнени с тези на другите служители от сектор "Сигурност".

Протестът започна от Софийския районен съд в 7.30 Служители от местата за лишаване от свобода протестираха в понеделник в Ловеч, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Стара Загора, Бобов дол, Враца, Белене, Бойчиновци.

"Не се ли изпълнят исканията - протестите няма да спрат. Ние сме буквално излъгани. Обещава ни се нещо преди Нова година и то - от Министерство на правосъдието, но се оказва, че това не може да бъде изпълнено. За нас в държава от Европейския съюз това е несериозно", оплака се Нейко Комитски, заместник-председател на синдикалното дружество на надзирателите от затвора в Ловеч, цитиран от NOVA.

Източник: БГНЕС

„Затворите имат проблеми с недокомплект. Същото се среща и в Главна дирекция "Охрана". Имаме сгради, които се пазят от един човек, което не е допустимо. Не мога да коментирам дали е опасно за служителите, но се нарушава сигурността на тези сгради и на местата за лишаване от свобода" коментира Ясен Тодоров – председател на Столичното синдикално дружество "Охрана", пред БГНЕС.

Решението за протестите беше взето след среща миналата седмица в правосъдното ведомство с министър Цецка Цачева, където не бе постигнато съгласие по основните им искания.

За 6 месеца преговори постигнатият резултат е изпратено поредно писмо до финансовото министерство със запитване има ли средства за изпълнение на техните искания, което е крайно несериозно, смятат двете синдикални организации.

Служителите в затворите, заедно със служителите от сектор "Съдебна охрана", ще протестират и в сряда пред съдилищата в големите областни градове.

Източник: БГНЕС

На 10 февруари синдикатите ще решат дали ще обявят началото на национални протести.

А от правосъдното министерство излязоха с позиция, че са запознати с исканията на синдикалните организации и диалогът с тях е интензивен - под формата на поредица от работни срещи.

От министерството посочват, че е необходимо равнопоставено третиране на всички структури в сектор „Сигурност". Въпросът за актуализиране на бюджета за 2018-та година, който е поставен от синдикатите, е препратен по компетентност към министерството на финансите.

Съюзът на съдиите в България подкрепи протестиращите надзиратели от затворите и работещите в "Съдебна охрана". От съдийската организация разпространиха писмо, в което определят социалните искания на протестиращите като справедливи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.