Още по темата

След като районният кмет на столичния "Младост" Цвета Авджиева подаде оставка по настояване на ръководството на ГЕРБ заради протести на граждани срещу застрояване на градинка в квартала, днес на извънредна сесия на Столичния общински съвет (СОС) днес бе избран временно изпълняващ длъжността кмет.

С 40 гласа "за", един против и трима въздържали се Деница Николова поема длъжността до провеждането на избори за районен кмет.

Тя е с икономическо образование, през 2011 г. е назначена за секретар на общината от досегашния кмет Цвета Авджиева. През тази година Николова става зам.-кмет на района с ресор култура, образование, социални дейности и спорт.

Дотук се стигна след серия масови протести на живеещите в квартала срещу застрояването на зелени площи.

В един от случаите се оказа, че строителят дори няма разрешение. 

Заради скандалите и недоволството ГЕРБ оттегли подкрепата си от Авджиева и тя подаде оставка. 

По време на дебата Лорита Радева от ГЕРБ посочи, че проблемът в "Младост" е, че собствеността в много малка част от междублоковите пространства на района е общинска заради приватизация и реституция.

За отчуждаване на частни земи Столичната община ще трябва да отдели огромни средства. Според Радева преразглеждането на подробния устройствен план на "Младост" няма да реши проблема, тъй като земята е частна.

Радева каза, че е създадена работна група в Столичната община, която оценява наличието на частни терени в зелените площи и в парковете. Досега са разгледани Южният парк, Западният парк и Борисовата градина. След като приключи проверката в парковете, работата ще се насочи в жилищните квартали, за да се търси решение на проблема.

Ирена Анастасова, общински съветник от БСП и директор на 125-то СОУ "Проф. Боян Пенев" в ж.к. "Младост" 1, каза пред журналисти, че

проблемът със зелените площи е "бомба със закъснител".

"Има още много градинки в "Младост", на които инвеститори ще искат да строят. Не искам да съм на мястото на кмета Фандъкова в момента, защото решението е много трудно. Или собствениците трябва да се обезщетят финансово, или да се възмездят с равностоен терен.

Проблемът в "Младост" е от 1993 г., когато е приет законът за реституцията, с което се връщат земеделски площи на собствениците им на територията на района", казва Атанасова.

Според нея оставката на Цвета Авджиева няма да реши проблема.

На сесията днес бе избрана д-р Росица Янкова за нов управител на ДКЦ 29 до провеждането на конкурс за тази длъжност.