Още по темата

Заклани животни, замеряне на дявола, много молитви и солидарност с нуждаещите се. Това са някои от чертите на началото на Курбан Байрам – един от най-свещените празници за мюсюлманите, който започва днес.

Стотици хиляди мюсюлмани у нас се стекоха към джамиите в различните градове. Около 7:30 ч. в храмовете започна празничната молитва намаз. Тя е задължителна за мъжете, докато от жените се очаква да подготвят къщата за празника.

Когато Европа и ислямът се намразиха

ЕС реши: Работодателите могат да забранят хиджаб

Курбан Байрам на турски или Ейд Ал-Адха на арабски буквално означава празник на жертвоприношението. Освен задължителните молитви, от всяко мюсюлманско семейство, което може да си го позволи, се очаква да принесе в жертва свое животно.

Най-възрастният мъж в домакинството прави това, след като се върне от джамията. Специална молитва се произнася и преди жертвоприношението.

Освен за семейството, части от животното се дават на близките и на нуждаещите се.

Мюфтийството в Хасково тази година ще заколи 35 животни, за да нахрани най-онеправданите в града.

„Даваме месо на старческия дом, болницата и на другите институции, където има необходимост”, заяви районният мюфтия Басри Еминефенди.

Празникът продължава четири дни, през които семействата трябва да се съберат, за да поискат по-младите прошка на по-възрастните.  

 Курбан Байрам съвпада с приключването на годишния хадж в свещенните за мюсюлманите земи.

Стотици хиляди се стекоха за ритуала на хвърляне на камъни по дявола в гр. Мина.

Хаджът, традиционното поклонение в Мека, е едно от петте задължения на мюсюлманина според сунитските вярвания. Петте задължения не съществуват в шиитския ислям.

Тази година над 2,3 милиона души са пристигнали в Саудитска Арабия за хаджа, отчитат от властите в кралството.

Хвърлянето на камъни е един от завършващите ритуали при поклонението. До 2004 г. вярващите в Мина замерят стълбове, но впоследствие последните са заменени от стени.

Други ритуали при хаджът са обиколката на свещенната джамия Кааба, тичане до хълмовете Ал-Сафа и Ал-Маруа и пиене от извора Замзам. 

След хвърлянето на камъни по дявола вярващите на поклонение бръснат главите си и също колят животно и празнуват Курбан Байрам.