Още по темата

Документацията по съдебни дела като източването на КТБ, атентата в Сарафово, „Килърите” и други се съхраняват в кашони от принтери и миялни машини по коридорите, точно до хладилника и машината за вода.

Такава е обстановката в Специализирания наказателен съд – институцията, натоварена с най-тежките и обществено значими дела в българската държава. На стената в единия от коридорите е залепено и ободряващо послание – „Животът е прекрасен с подходящите антидепресанти”, показа репортаж на NOVA.

5 г. след атентата на Сарафово - какво стана

Спецмагистратите вече ще взимат бонуси до 6 заплати

“Има опис. Носят се кашон по кашон на съдията, връщат се в коридора и така”, обясни абсурдната ситуация председателят на съда Георги Ушев.

Ситуацията не само е проблемна по отношение абсурдното складиране на подобна чувствителна информация, която лесно може да изчезне. По най-обикновен начин такова складиране на хартия създава голяма опасност от пожар в сградата на ул. „Черковна” в София, заяви Ушев.

Кашоните с ключови дела обаче са само вход към наистина дълбокия проблем, който представлява функционирането на Спецсъда. Работещите съдии и залите не стигат и поради това има постоянен риск от блокиране на дейността на институцията.

„На фона на 2200 съдии в цялата страна липсва всякакъв разум в това само 18 от тях да разглеждат някои от най-тежките процеси в държавата”, алармира Ушев.

Сходно е положението с недостига на хора и в Специализираната прокуратура.

Един колега вече го изкараха с линейка във ВМА с получена криза, след като 4 дни не се беше прибирал вкъщи”,

заяви Иван Гешев, административният ръководител на Специализираната прокуратура.

Звеното се занимава с всички акции и обвинения срещу организирани престъпни групи в България.  

Тежката ситуация за спецсъда и спецпрокуратурата ги е накарала да поискат повече зали и съдии. Крайното решение ще бъде на Висшия съдебен съвет.