Още по темата

БЧК приютява оръжейна в централата си в София, въпреки че това не е допустимо в устава на хуманитарната организация, показва репортаж на NOVA.

Какво става с парите след трагедията в Хитрино

Нападнаха и откраднаха колата на съпругата на председателя на БЧК

БЧК съжителства с оръжейната фирма от момента, в който става собственик на сградата в столичния квартал „Лозенец”.

Председателят на организацията Христо Григоров обясни, че за БЧК нямало значение на каква компания отдава офиси под наем: "Дали ще е за лекарства, дали ще е обувки, нас ни интересува финансовият ресурс, който получаваме. Този финансов ресурс го връщаме", заяви Григоров.

От организацията обаче отказват да предоставят договора за наем и да разяснят за какво се използват приходите от него.

На четвъртия етаж, където се намира оръжейната фирмата, няма табела. Адресът фигурира и в официалната регистрация на дружеството.

В същото време от договори за наем, регистрирани в Агенцията по вписванията, става ясно, че евентуални отношения на хуманитарната организация с оръжейна фирма биха представлявали риск за имиджа и репутацията на БЧК.

Правилата на Международния комитет на Червения кръст са категорични в това отношение - комитетът нито търси, нито приема подкрепа от компании, произвеждащи или търгуващи с оръжие. Организацията е основоположник на международното хуманитарно право.

От Международната федерация на Червения кръст, към която принадлежи и БЧК, не пожелаха да коментират казуса.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.