Още по темата

През изминалата година един чужденец се превърна в символ на добротата и съпричастността със своята решителност да помогне на всеки българин, който е изпаднал в беда.

Лео Кадели е основател на групата във Facebook “Приятели, помагайте”, която има близо 20 000 последователи.

Целта е да се помага на хора из цялата страна, които са преживели трагедия , останали са без покрив и имат нужда от подкрепа.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЛЕО КАДЕЛИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Всеки човек може да дари свои стари мебели, електроуреди и дрехи на хора, които имат нужда от тях.

Лео Кадели
Лео Кадели Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

„Започнах тази инициатива преди 2 години.

Групата „Приятели помагайте“ направи щастливи много семейства. 

Едно от най-големите ни постижения е спасителната мисия в Кнежа, където в рамките на 48 часа заедно с доброволци успяхме да възстановим изгоряла къща на 10-членно семейство“, разказва Лео Кадели пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Той държи инициативата да е напълно прозрачна.

Лео Кадели прави клипове на получените помощи, след което ги публикува в групата във Facebook.

Съставя списъци на нещата от първа необходимост, като споделя и тях сред обществото. 

Лео Кадели е в България от 11г. преди това е живял в Гърция около 15 г., след което за кратко и в Италия. Има малък бизнес в сферата на туризма и търговията с автомобили.

Известен е още и с ролята си в риалити сериала по NOVA "София ден и нощ".

Синът му, който е само на 11 г. също помага в каузата.  

„През 2006 г. дойдох в града на Левски, град Карлово. Видях една страхотна природа и се влюбих в нея, щастлив съм, че толкова години съм част от нея“, споделя той.

145 години от гибелта на Васил Левски

Във видеото по-горе вижте видео интервю с Лео Кадели, в което разказва за живота си

Лео Кадели като дете
Лео Кадели като дете Източник: Личен архив

Добродетелят е роден през 1981 г. в бедно семейство в Албания, били са общо 7 деца. Определя тогавашното положение в страната си като диктатура.

Спомня си дните, в които баща му отглеждал в двора си прасе с риск да влезе в затвор за 4г., тъй като това е било забранено.

Дава пример със съседа им, който излежава 4-годишна присъда затова, че прихванал сръбска радиостанция.

Албания официално призна българите, Борисов: Това е историческо

„Когато бях на 4г., си мечтаех за една филия с лютеница. Животът беше изключително труден.

Знам как се чувстват хората в нужда и именно затова смятам, че всеки трябва да помогне, с каквото може“, казва чужденецът.

За Лео добротата е като празник, който се споделя с близки хора. Убеден е, че всеки се ражда с нея, но трябва да я показва по-често.

Описва себе си като човек на действието и е категоричен, че каквото и да е политическото положение в страната ни, то е без значение, ако човек иска да помогне на нуждаещ се.

„За тези 11 години осъзнах, че това е една от любимите ми страни. В България се чувствам като у дома си. Хората като цяло са добри, а политиката не ме интересува.

За да направиш добро на някого, не ти трябва политика!

Да вземеш стар диван от някого, за да го дадеш на друг, който няма изобщо, не е нужна политика – това е взаимопомощ“, посочи той.

Скрита камера: Кавалер ли е българинът и само на хубави жени ли помага

Българинът, номиниран за Оскар: Правителството ни е фалшиво

Съветва всеки един млад човек, който не е наясно по какъв път да поеме, да започне да прави добро, а не да се оплаква от това, което слуша по новините.

„Новините нямат време да покажат доброто, защото много лоши неща се случват, а кой ги прави лошите неща, ами хората. Държавата кой я създава? Ние хората…“, казва Лео Кадели.

Източник: Личен архив

От началото на 2018 година хилядите доброволци в “Приятели, помагайте” са се заели с кауза в помощ на абитуриенти, които нямат необходимите средства да прекарат бала, както техните съученици.

Абитуриентите, за които не се говори много. А трябва!

За благотворителната инициатива се търсят дарения от дрехи, чанти, обувки, аксесоари, както и доброволци за осигуряване на маникюр, автомобил, прическа, грим, фотографиране.

„Знам какво е да нямаш пари за костюм и да нямаш възможност да празнуваш със съучениците си.

Тоалетът за бала е обвързан с чувства, но ако тази рокля я дадете на някого, когато има нужда, това чувство ще се увеличи“, смята чужденецът, влюбен в България.

Всеки, който би желал да се включи в каузата и да направи един млад човек щастлив на абитуринския му бал може да го направи ТУК!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.