7

Мистериозен план под кодовото име "Подкова" легитимира ударите на НАТО в бивша Югославия през 1999 г.

Българското военно разузнаване първо получава информация за готвен от режима на Милошевич план за военни операции в Косово и по-късно България предава тази информация на Германия.

За тези събития разказва филмът "Тайната история на плана "Подкова", излъчен преди дни от Би Ти Ви.

В него о.р. полк. Иван Пенков, през 1999 г. шеф на "Секретни операции" на военното разузнаване, потвърждава, че през януари 1999 г. резидентурата в Белград на военното ни разузнаване докладва за подготвяния план за военни операции в Косово.

Беше получено от наш източник в Белград, който ценим и нямахме основание да се съмнаваме, разказа полк. Пенков. Разузнаването полага усилия да потвърди тази информация и от друг източник, но това не се случва.

Постъпваха откъслечни сведения, че Югославия ще се опита да се възползва от ситуацията и да прогони албанците, допълни полк. Пенков.

13 дни преди началото на ударите на НАТО - на 11 март 1999 г. , шефът на българското военно разузнаване ген. Ангел Кацаров и полк. Пенков заминават за Югославия и там се срещат с шефа на югославското военно разузнаване ген. Бранко Кръга. Те го предупреждават, съгласувано с тогавашното българско правителство, за готвените удари на НАТО, ако режимът предприеме действия в Косово.

Отговорът на ген. Кръга бил, че те очакват ударите, но са в безизходица и ще се опитат да прогонят албанците, както ние сме направили с турците през 1989 г., разказа полк Пенков. Ген. Кръга казал, че този пример е бил добре анализиран и се приемало, че той е дал добър резултат.

Ние им казахме, че не е довел до резултати, не стана онова, за което се говори - да се редуцира етническото съотношение, 700-800 хил. турци напуснаха България, но след това половината се върнаха. Те казаха категорично:

ще воюваме с когото трябва, но ще решим въпроса в Косово, ще воюваме до край,

спомня си полк. Иван Пенков.

Ген. Кръга е благодарил за загрижеността на българските си колеги и е казал, че ще информира Милошевич, но е бил убеден, че югославският лидер няма да промени позицията си.

Полк. Пенков подчерта, че и до днес не е потвърдено съществуването на плана "Подкова", но той е убеден, че югославското политическо ръководство е имало ясна идея за прогонване или редуциране на албанците в Косово.

По-нататък във филма Надежда Нейнски, която бе външен министър на България в перода 1997-2001 г. (тогава тя беше с фамилията на първия си съпруг - Михайлова) посочва, че тя е предоставила на германския външен министър Йошка Фишер доклад за плана "Подкова".

"Аз предоставих на германския външен министър, респективно на НАТО, един доклад,

с който разполагаше българското правителство, от който става видно, че има подготвен, много добре обсъден план "Подкова"- план, подготвен от специалните служби на Сърбия и от тогавашния ръководител Милошевич, който си поставя две цели. Едната - да унищожи АОК (Армията за освобождение на Косово), и втората- да прочисти от албанци Косово.

Този план по същество включва депортирането и изселването на големи маси албанци от Косово. И той беше стартиран в края на месец февруари 1999 г.", разказва Надежда Найнски.

Тя си спомня за опасенията на българското правителство тогава от палестинизация на конфликта.

"В последствие тези хора (прогонените албанци от Косово) лесно, за съжаление, на Балканите могат да се сдобият с оръжие и да започнат да правят набези през границата, с което да въвлекат съседните държави в конфликта и по същество да запалят Балканите.

Така че този въпрос пряко кореспондира с още един въпрос, който много пъти е бил коментиран и тогава, и днес- дали България направи грешка, че не прие косовски бежанци. И тогава, и днес аз смятам, че това беше ключово за запазване стабилността на България", коментира Нейнски, като припомня натиска върху България да приеме бежанци.

Тя разказва още, че въпреки предупрежденията на българското военно разузнаване, че информацията за плана "Подкова" е недостатъчно потвърдена, е предала тази информация на германския външен министър Йошка Фишер в изпълнение на решение на българското правителство.

"На практика аз като външен министър изпълних решение, което е взето от правителството и от държавата. При постъпването на такива данни и при обсъждане от правителството е логично ние да запознаем с тях партньорите. Ако те ги намерят за несъстоятелни, неубедителни или неверни, те са в правото си да не ги използват. Но това е сигнал, който ние преди всичко като национално отговорни политици, трябваше да подадем, за да си запазим страната", казва Надежда Нейнски.

По думите й Йошка Фишер е подходил изключително сериозно към това, което тя му е съобщила.

"Този план събуди много страсти, тъй като по същество легитимира войната в Косово - а именно даде обяснение на един факт, който мнозина си задаваха -

дали големите потоци бежанци са предизвикани от бомбардировките или бяха в следствие на нещо друго

Отговорът е, че те бяха в следствие на нещо друго и това друго беше планът на сръбските служби "Подкова", подчертава Нейнски.

Тя припомня, че депортирането и изселването на косовските албанци започва още в края на февруари, "когато нямаше никакви бомбардировки и нямаше никаква логика такива големи маси хора да напускат Косово".

"Няма как 400 000 души от планините изведнъж да решат да напуснат Косово- не е нужно да си политик или разузнавач, за да го знаеш. Значи има някаква причина. Нито НАТО, нито международните сили и коалицията, която беше създадена тогава, са аматьори и са хора, които просто ще приемат така на доверие една информация. Всичко това е било проверено и е преценено, че в него има истина", посочва Нейнски.

Запитана днес грешка ли е било предаването на плана "Подкова" на Германия, тя е категорична:

"Няма човешко същество, което да не е допускало грешки. Но аз продължавам да смятам, че когато на плещите ти лежи огромна отговорност, ти си длъжен да бъдеш на нивото на тази отговорност! За мен като външен министър основната отговорност беше да защитя интересите на България и сигурността на България. И аз го направих според силите си. А право на другата страна е било да прецени дали тази информация може да послужи за нещо или не може да послужи.

Но аз определено смятам, че България тогава се държа изключително достойно и успя да предотврати може би драматични събития за региона".

Продуцент на филма "Тайната история на плана "Подкова" е покойната вече журналистка Радостина Константинова (фондация "Радостина Константинова"). Автор е Тодор Пройчев, а режисьор - Огнян Ангелов.

Филмът може да се види и на сайта на ДСБ, чиито лидер Иван Костов бе премиер на България от 1997 до 2001 г.

За плана "Подкова" и ролята на България се заговори още през 2000 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@