За втора поредна година репортерът на Новините на NOVA Мария Милкова получи голямата награда в конкурса Мtel Media Masters.

Призът е в категорията "Електронни медии" за филма "Последен кадър" и бе отличен сред общо 141 журналистически материала, с които кандидатстваха 76 журналисти от 47 национални и регионални медии и такива на свободна практика.

Всяка година церемонията откроява най-добрите журналистически материали, които показват как технологиите, иновациите и научните открития влияят върху живота ни и го променят.

Защо стотици младежи рискуват живота си в името на една снимка? Адреналин или болезнено желание да се харесат в мрежата.

Филмът "Последен кадър" беше представен в Темата на NOVA и разкрива другото лице на смъртоносната мода сред младежите да си правят селфита при екстремни условия, разказва за опасната игра, завладяла целия свят.

Мария Милкова и операторът Огнян Пенев тръгват по следите на няколко български тийнейджъри, посещаващи забранени места в името на най-вълнуващата снимка.

“Снежна буря, студ, сняг до кръста, катерене по заледена стълба, надпревара с времето, безсъние – така аз и отговорникът за кадрите Огнян Пенев ще запомним този филм.

Радвам се, че имах възможността да предам едно послание, за което един баща ме помоли, а тази награда винаги ще ни напомня за него”, споделя Мария Милкова по повод полученото отличие.

Мария е разказвач на истории и автор на десетки репортажи „с душа”.

Вярва, че най-истинските герои и истории са около нас, достатъчно е да можеш да ги видиш. Тя е откривател на историята за "златния" физик Теодосий Теодосиев, станал известен на цяла България като учителят по физика Тео, която трогна стотици зрители и ги провокира да помогнат.

Сред най-въздействащите ѝ репортажи са още "Изоставената Кула" - разказ за 50-ина възрастни, изоставени в старчески дом, филмът "Откраднато детство", за който наскоро беше номинирана за наградите "Спасители на детството" на Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) в категория „Журналист – спасител на детството”.

Тя е носител на голямата награда на конкурса "Валя Крушкина - журналистика за хората" за 2016 г. Мария е и един от основните автори в рубриката на NOVA „Опознай България” на „Здравей България”, която дава възможност на зрителите да пътуват до малко познати любими кътчета на популярни български личности.

Отвъд журналистиката тя е фотограф, носител е на първа награда на конкурс “Улицата и нейните състояния” в рамките на фестивала Фотофабрика и зад гърба си има вече самостоятелна изложба.

Наградата на Мария Милкова е поредното признание за екипа на Новините на NOVA.

Лицата и репортерите на NOVA, техният дългогодишен професионален опит в отразяването на ключови за страната и света събития, умението им да представят значими истории по обективен и едновременно въздействащ начин са във фокуса на най-новата кампания на Новините на NOVA „Довери се на опита”.