Днес Летище София отбеляза абсолютен рекорд - посрещна 6-милионния си пътник за 2017 г. спрямо по-малко от 5 милиона души през миналата година.

6-милионният пътник се оказа 26-годишна дама от Благоевград. Тя кацна с полет от Дортмунд, съобщава NOVA.

Наливат 224 млн. в БДЖ от концесията на Летище София

Прекратиха процедурата за концесия на Летище София

БСП: Летище София - цената за подкрепата на Ердоган

Междувременно в парламента БСП категорично се обяви срещу приватизацията на Летище София.

„Ние, от ПГ на „БСП за България“, категорично се противопоставяме на концесията на Летище София. Опасно е за страната да бъде концесионирано, защото е  стратегически обект в българската национална инфраструктура, обект от национално значение и ще бъде подарен под наем, скрит под формата на концесия на нечия фирма, която ще калкулира печалби.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Народният представител добави, че никой в пленарна зала няма право да лиши българските граждани от парите, които по закон трябва да влязат в Сребърния фонд, ако се стигне до приватизацията.

„Никой няма право да залага летището на концесия, защото то е работещо предприятие и върви във възходящ тренд през последните години, като печалба“, отсече Свиленски.

Той добави, че не е целесъобразно и средствата да бъдат преливани към БДЖ. „Нека не правим заложник едно голямо предприятие, като БДЖ, на друго голямо държавно предприятие, каквото е летището.  Най-опасно е 2200 работници от Летище София да бъдат направени заложници на други 2200 работници от БДЖ“, каза народният представител.

„Обръщам се към така наречените патриоти, този инвеститор от съседна  страна нали ще знае кой и кога влиза и излиза от Летище София. Това е част от националната ни сигурност. Къде ще са в този момент службите ни?“, попита от парламентарната трибуна пък зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Спорът се завъртя около чл. 94 от Закона за държавния бюджет, който гласи – „За приходите от еднократното концесионно плащане по Договора за концесия на „Гражданско летище за обществено ползване София“ разпоредбата на чл. 11, ал. 1, т. 3 от Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система не се прилага“.

Лидерът на Воля Веселин Марешки пък заяви, че е категорично против концесията на летище Летище София.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК