Още по темата

„Непосредствена заплаха за България не съществува”. Това заяви в ефира на NOVA военният министър Красимир Каракачанов. Той подчерта, че не се налага българските въоръжени сили да бъдат привеждани в готовност, различна от обичайната.

„Както самият секретар по отбраната на САЩ, генерал Матис каза, това е един еднократен удар, предупредителен, по отношение на правителството в Сирия”, посочи Каракачанов.

Вътрешната и външната сигурност обсъжда КСНС при президента

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Президентът разтревожен за сигурността на България, свиква КСНС

„Данните показват, че са изстреляни над 120 ракети по 3-4 обекта в Сирия. Говори се за 11-13 свалени ракети”, добави той.

Според Каракачанов, това показва, че в отразяването на ударите са участвали единствено сирийските противовъздушни сили, а не разположената в Сирия ПВО на Русия.

„Умерената и доста спокойна руска позиция показва, че е имало предварителна информираност между двете големи държави, които си противостоят в този регион”, смята военният министър.

„По линия на структурите в Министерство на отбраната, които събират и анализират информацията, тя много ясно навеждаше, че може още тази нощ, както и се случи, да има подобни удари”, зави Каракачнов.

„Ако това прерасне в траен конфликт, действително опасността от нелегални емигранти е реална, но както всички чухме, това е еднократна акция, която самият министър на отбраната на САЩ обяви, че е приключила” поясни Каракачнов и успокои, че няма опасност от бежанска вълна към България.

„От това, което се случва, има един извод – Съветът за сигурност на ООН на практика не функционира. Той е поле за остри дебати, но не и за вземане на решения. Това е големият проблем”, добави Каракачанов.

„По отношение на позицията на България – самият ЕС няма обща позиция. Единствените страни, които участваха бяха Великобритания и Франция. Великобритания, която обяви, че излиза от ЕС и води собствена външна политика. А Франция е известна с това, че от десетилетия има своите преки икономически и политически интереси в Сирия. Германия, локомотивът и най-мощният политически фактор в Европа, директно каза, че няма да участва в подобна операция. Какво се очаква от нас или кой го очаква – ние да се правим  на фактора, който едва ли не, трябва да призовава или да води подобна операция – това са пълни глупости”, каза министърът на отбраната.

„България трябва да има ясна позиция, че конфликти като тези в Близкия Изток не могат да бъдат решени с военни средства”, смята Красимир Каракачанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.