Още по темата

"Версията „клошар“ по никакъв начин нито елиминира, нито изключва всички други версии по отношение на палежа на тютюневите складове в Пловдив".

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който пристигна в Пловдив, за да наблюдава пряко разследването за опожарения тютюнев град, който пламна в събота, а четири от сградите паметници на културата са напълно съсипани.

Вчера

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на бездомник

за подпалването на тютюневите складове. Изяснява се дали има съучастници на задържания 44-годишен Любомир Данчев, който е задържан за срок от 72 часа.

Той е живял на четвъртия етаж на първия склад, от който тръгнал огънят. 

Любомир Данчев
Любомир Данчев Източник: Nova.bg

Оказва се, че и предишните му два дома изгорели. Регистрирани са два палежа в изоставени домове, обитавани от Данчев, през 2000 и 2001 г. Запис от мобилен телефон на очевидец показва, че пушекът тръгнал от стаята, която бездомникът обитавал, посочи окръжният прокурор. 

44-годишният пловдивчанин твърди, че има лошо предчувствие в събота - в деня на пожара. От прокуратурата са установили, че той сам си свивал цигарите и ги хвърлял направо в помещението, което обитавал.  

По думите на Цацаров разследването не трябва да търси

само прекия извършител, а евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад този пожар.

„При ситуацията, при която има сгради, има изключителни тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство, в ситуация, в която ги няма или от тях са останали само голи стени ясно е, че падат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици“, каза още Цацаров. По думите му при такова положение се вдига една цяла бариера на административни трудности, които биха пречели на евентуалния инвеститор да си свърши работата.

Тютюневите складове в Пловдив - над 100 години история, обгърната в пламъци 

Според главния прокурор досъдебното производство от днес ще продължи в две посоки:

"То ще върви по две направления. Първото - криминално ще е свързано с прякото възникване на пожара и с начина на разпростиране на огъня по отношение на сградите. Втората линия на разследване да я наречем условно - длъжностна и ще обхване евентуално търсеното на инвестиционен интерес и всичко, което се е случвало със сградите в административно, строително и всяко друго отношение до момента на пожара и всичко, което би се случило след това". 

Служители на ДАНС също са привлечени към разследването, съобщи още Цацаров, който призова и за незабавен вътрешен оглед на опожарените сгради и изготвяне на пожаротехническа експертиза.

По думите му екипът, който ще се занимава с второто разследване, ще е същият, който е работил и по казуса с бутането на тютюневите складове на улица „Одрин 8“ - най-красивият от паметниците на културата, вдъхновил Димитър Димов да напише "Тютюн" и съборен в началото на март. 

„Не съм аз. Това е умишлено. Виждал съм наркомани да влизат вътре.

Имам много багаж. Не съм драснал ни клечка, ни кибрит“, каза в събота задържаният бездомник, уловен от камерата на NOVA.

Любомир Данчев е обвинен за това, че на 20 август 2016 г. е запалил сграда, находяща се в гр. Пловдив на ул. „Екзарх Йосиф“ №13 със значителна стойност, собственост „Р.И.П.А.“ ООД – гр. Пловдив. Пожарът се е разпрострял и върху други сгради, находящи се на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява, и на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД – гр. Пловдив. Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. От деянието са последвали значителни вреди – престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Разследването е в активна начална фаза. Събират се доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението.