Още по темата

ПП ГЕРБ e внесла искане в Конституционния съд за отмяна на член 217в от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заяви бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова по време на пресконференция на партията, свързана с очертаващия се дефицит в НЗОК.

Атанасова обясни, че този текст освен че задължава търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран паралелен износ на лекарствени продукти за страни в рамките на ЕС, поставя и условия изпълнителният директор на Агенцията да им разреши или да им откаже.

По този начин умишлено се създават практики, които биха могли да бъдат наречени корупционни, смятат от ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев вече наложи вето върху този текст, но депутатите го отхвърлиха.

От ГЕРБ критикуват още здравния министър Таня Андреева за намеренията й да закрие Националният съвет за цени и реимбусиране.

Десислава Атанасова посочи, че Националният съвет е постигнал намаляване на над 850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 млн. лева на НЗОК.

От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от Надзорния съвет на НЗОК дефицитът е между 150 млн. и 300 млн. лева, в същото време резервът е 136 млн. лева. Очевидно има много сериозен проблем в НЗОК, а управляващите отново предлагат различни екзотични идеи за решаването му, коментира той.

Миналата седмица НЗОК потвърди и нашите притеснения, а и на съсловните организации, че се очертава сериозен дефицит във финансирането на НЗОК, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова.

"Оказва се, че най-сериозен е дефицитът по отношение на болничната помощ и на разходите за лекарствените продукти в хуманната медицина - и медикаментите, които Касата заплаща, и тези по клинични пътеки в лечебните заведения", отбеляза тя.

"На фона на тази страшна картина и на фактите, че вече наполовина е изхарчен резервът на Здравната каса, ако продължава по същия начин, ще се окаже, че вероятно през второто шестмесечие на годината няма да има средства в системата на здравеопазването", коментира Десислава Атанасова.