Още по темата

Голяма печатница за изработване на фалшиви евро банкноти беше разбита при съвместна операция на българските спецслужби и Европол. Открита е фалшива валута за милиони, информира NOVA.

Производствената база е била в промишлената зона на Пловдив.

Намерени са фалшиви 3,3 млн. евро,

разпространявани в България и още няколко държави от Европейския съюз.

Разследването е започнало още през месец май, а сигналите са дошли в края на миналата година, когато във всички европейски държави са били открити фалшиви пари от българското производство.

Сделки са се извършвали на много места в София и Пловдив.

Задържани са девет души, акто един от тях е бил съден в Германия за същото престъпление още през 2006 г. Изтърпял е наказанието си, а след това отново започнал да се занимава с фалшифициране на пари. Всички тези хора са хванати в момент на две сделки. Едната за продажба на 50 хил. фалшиви евро, а другата – за 100 хил. фалшиви евро.

„Това е най-значимият удар на българските правоприлагащи органи по противодействие на този вид престъпност. Тази организирана престъпна група беше изведена от колегите като изключително опасна и основна заплаха за финансовата сигурност на ЕС”, заяви на пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов.

Качеството на фалшивите банкноти е било изключително добро,

обясни пък представител на Европол на брифинга.