13

З а местните избори през октомври 59 партии и 7 коалиции са регистрирани. Подадени бяха заявления от общо 64 партии и 8 коалиции.

Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг в Пресклуба в сградата на Народното събрание във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври. 

"Регистрация беше отказана на 5 партии и 1 коалиция, тъй като представените документи не съответстваха на тези, които са предвидени. По отношение на Национално движение "Единство и партия "Солидарност" броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от предвидения, тоест по-малко от 2 500", добави още Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии,

допълни Андреев.

Говорителят на ЦИК припомни, че на същата дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарските и доставчиците на онлайн новинарски услуги, като в този срок трябва да ги предоставят на общинските избирателни комисии, ако медиите са с регионален обхват, а ако са с национален, на ЦИК и Сметната палата.

За електронните медии срокът изтича на 26 септември.

Андреев насочи вниманието и към правата на глас на български граждани, живеещи извън страната:

"Онези граждани на държави-членки на ЕС, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключението е единствено по отношение на онези граждани, които на предходните избори са включени в избирателните списъци и те ще бъдат включени автоматично", обясни той.

На 27 септември е стартът на предизборната кампания за местните избори 2019 г. След това на 12 октомври изтича последният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес; избирателите с трайни увреждания могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия.

На 25 октомври е краят на предизборната кампания. 

И на 27 октомври ще гласуваме за кмет и общински съветници в населеното ни място. Изборният ден ще започне в 7 сутринта и ще завърши в 20 часа; правото на глас се упражнява само с хартиена бюлетина.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@