Още по темата

Най-ниската минимална заплата в Европейския съюз през януари е тази в България. Тя е 261 евро, сочат данните на Евростат. Става въпрос за минималния месечен трудов доход преди облагане с данъци и такси.

Дори в Литва (400 евро) и Румъния (408 евро) минималните възнаграждения са значително по-високи.

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Неудобната истина за доходите в България

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Като цяло за ЕС минималната заплата се движи между 400 и 500 евро в бившите комунистически страни в Източна Европа и над 1000 евро в западните държави.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург - 1 999 евро месечно. Следват Ирландия с 1614 евро, Холандия с 1578 евро, Белгия с 1563 евро и Франция и Германия с 1498 евро.

Евростат подчертава, че разликата между най-ниската и най-високата минимална заплата в ЕС е почти 8 пъти. За сравнение минималното месечно трудово възнаграждение в САЩ се равнява на 1 048 евро.

Разликите между държавите-членки обаче са значително по-малки, след като минималните заплати бъдат претеглени през равнищата на цените. Така изразена чрез стандарта за покупателна способност (СПС), заплатата в България е 546 при 1 597 в Люксембург. Т.е. разликата е само три пъти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.