43

Прословутото ГЕРБ-ерско послушание свърши, пише в новия си брой вестник "Труд".

На правителственото заседание повечето министри "скочили" срещу проектобюджета за догодина, внесен от вицепремиера Симеон Дянков, съобщили за изданието независимо един от друг двама членове на кабинета.

Министрите били ядосани, че държавните субсидии, отредени за тях, няма да им стигнат, за да покрият и минималните си разходи.

Негодуванието им било насочено и към другия вицепремиер - Цветан Цветанов, който успя да извоюва 5% увеличение на парите за МВР. Цветанов обаче заявил по-късно пред "Труд", че също е недоволен от бюджета си.

Не може за подслушване да се дават 100 млн. лв., а за култура - 80 млн., коментирали вчера в парламента, според изданието.

По време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов взел страната на Симеон Дянков. Той обяснил, че на финансовия министър също не му е приятно да определя такива стойности за повечето министерства. От това страдал и рейтингът на Дянков, изтъкнал Генерала. Според последното изследване на НЦИОМ доверието във финансовия министър пада с 10%.

Не увеличаваме данъци и акцизи освен там, където трябва да стигнем минимални европейски равнища. От 1 януари 2011 г. България ще има най-ниската данъчна тежест за домакинствата и за бизнеса.

Така финансовият министър Симеон Дянков представи вчера проектозакона за държавния бюджет догодина. Той беше приет от правителството заедно с промени в 4 данъчни закона и ще бъде внесен в парламента идната седмица - "месец по-рано от предвиденото", похвали се министърът.

В документа е заложен бюджетен дефицит от 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) при прогнозен икономически растеж от 3,6% от БВП. Според Дянков обаче при по-нисък растеж от заложения, дори той да е нулев, бюджетът щял да се изпълни в приходната и разходната си част и дефицитът да остане под 3%. Но растежът съвсем нямало да е нулев. А дефицитът от 1,960 млрд. лв. щял да се покрие с външно и вътрешно финансиране.

Другото достойнство на бюджет 2011 е, че преразпределителната роля на държавата е ограничена до 35% от БВП, смята Дянков. Така повече средства щели да останат на разположение на домакинствата и бизнеса. Парите на нито едно министерство за догодина не са намалени, заяви той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@