8

В исокооктановият сериал „Скорпион“ ще се появи съвсем скоро и в българския ефир.

Този истински хит е вдъхновен от действителен случай – от историята на ирландеца Уолтър О’Брайън, един от хората с най-висок коефициент на интелигентност в света.

Уолтър ОБрайън
Уолтър О’Брайън Източник: Нова ТВ

Уолтър се запалва по компютрите още на 9-годишна възраст. На 13 години се явява на IQ тест и събира 197 точки – резултат, които надхвърлят този на Айнщайн. През същата година компютърният гений успява да хакне компютърната система на НАСА.

Завършва бакалавърска степен „Компютърни науки и изкуствен интелект“ в университета Съсекс във Великобритания.

По-късно е посрещнат от САЩ с виза EB 1-1 за „изключителни способности“, каквато е била предоставена и на Айнщайн.

О’Брайън е основател и собственик на Scorpion Computer Services – компания, специализирана в международната сигурност. Брилянтният му ум и технологични умения помагат в определянето на заподозрените за бомбения атентат по време на Бостънския маратон. Той споделя, че е помогнал на ФБР да се фокусират върху братя Църнаеви.

Фабулата на сериала е изградена около

идеята на О’Брайън да сформира екип от гениални хора, с които да разрешават проблеми със сигурността и тероризма на глобално ниво.

Ролята на О’Брайън е поверена на Елис Габел („Игра на тронове“ и „Интерстелар“).

Ще му помагат образи като Хепи Куин (Щастливата кралица), Д-р Тобиас и Силвестър Дод.

Екипът гении Скорпион
Екипът гении Скорпион Източник: Нова ТВ

Хепи Куин е блестящ машинен инженер, който може да поправи всичко, тя е и единствената жена-гений в екипа.

Д-р Тобиас е гениален поведенчески психиатър, който лесно „разчита“ хората. Той е пристрастен към хазарта и влюбен в Хепи Куин.

Силвестър Дод е гениален математик и статистик, изключително чувствителен и тревожен тип.

В екипа от гении има и една обикновена жена, самотна майка на 9-годишно момче. Тя е сервитьорка и едва свързва двата края, когато среща О'Брайън и екипа му в пилотния епизод. Нейната задача е да помогне на екипа да общува с нормални хора и научава от Уолтър, че синът ѝ не е дете със затруднения, а всъщност е гений.

Агентът от държавния департамент по сигурността Кеб Гало (Робърт Патрик, по-известен като терминатора Т-1000) пък осигурява на екипа перфектната работа, която да му даде възможност да прояви уменията си с пълна сила.

Сериалът е кръстен на хакерския прякор на Уолтър – СКОРПИОН.

В създаването му участва цяла плеяда от известни имена.

Две от тях са култовият сценарист Ник Сантора и режисьорът Джъстин Лин. Сантора е един от създателите на „Бягство от затвора”, както и на „Семейство Сопрано”, а Джъстин Лин режисира „Бързи и яростни“ (2006, 2009, 2011 и 2013). И двамата са сред изпълнителните продуценти на сериала, а най-любопитното е, че самият Уолтър О’Брайън е включен в продуцентския екип.

Ник Сантора
Ник Сантора Източник: Нова ТВ

Алекс Къртцман и Роберто Орчи също са част от звездния екип, който стои зад „Скорпион“ – освен създатели на „Хавай-5-0“, те са и сценаристи и продуценти на „Трансформърс“ (2007), „Невероятният Спайдър-мен“ 2 (2014) и „Стар Трек“ (2009).

Стартовият епизод е излъчен в САЩ миналата година, на 22 септември, и е едно от най-силните заглавия в историята на Си Би Ес.

Датата, на която хитовата поредица „Скорпион” стартира у нас – в ефира на Нова телевизия, е 1 юни, точно в 21,00 ч.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@