162

Б ългария продаде държавни облигации за 3,1 милиарда евро на международните финансови пазари, съобщи "Ройтерс"

Емитирани са три транша - 1,25 млрд. евро с падеж след 7 години и лихва 2,18%, 1 млрд. евро с падеж след 12 години и лихва 2,73% и 850 млн. евро с падеж 20 години и лихва 3,26%.

Това е първата емисия от средносрочната дългова програма на правителство, която ще се използва за погасяване на дългове и финансиране на бюджетните дефицити е следващите три години.

"Ройтерс" съобщава за голям инвеститорски интерес към емисията въпреки скорошното понижаване на кредитния рейтинг на страната от "Стандард енд Пуърс" заради банковата криза.

Колапсът на четвъртата по големина банка в България влоши държавните финанси на фона на и без друго слабия растеж и спада на чуждестранните инвестиции, пропомня агенцията. Бюджетният дефицит на България за 2014 г. е 3,7%. 

Дълговата емисия е организирана от  "Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид", "Ейч Ес Би Си Банк" (HSBC Bank), "Сосиете Женерал" и "Уникредит Банк" и съвпада с опитите на други развиващи се пазари да се възползват от програмата за изкупуване на държавен дълг на ЕЦБ чрез емисии в евро.

Общо 370 инвеститора са взели участие в трите транша с общ интерес на подадените поръчки за 4,9 млрд. евро.

Силният инвеститорски интерес, комбиниран с широкото разнообразие на подадените заявки, е свидетелство за добрата кредитоспособност на България, стабилните макроикономически фундаменти и изключителна последователност в следваните политики на финансова стабилност и фискална дисциплина, отчитат от МФ.

Успешно са емитирани нови бенчмаркови еврооблигации, от които 1,25 млрд. евро са 7-годишни, 1 млрд. евро са 12-годишни и 850 млн. евро са 20-годишни.

България е успяла да привлече изключително разнообразна и много добре диверсифицирана база от инвеститори за трите емисии, е оценката на финансовото министерство.

При седемгодишните облигации има общо поръчки за 2,2 млрд. евро от 160 инвеститора. От България са 35% от инвеститорите, следвани от инвеститори от Обединеното Кралство - 18%, Германия и Австрия 17%. По тип инвеститори участниците са банки - 43%, инвестиционни фондове - 41 процента, застрахователи и пенсионни фондове - 13%, частни банки и други - 3%.

Бенчмарковите емисии с 12-годишен срок са привлекли поръчки за 1,5 млрд. евро от 120 инвеститора - от които от България са 26%, следвани от инвеститори от Обединеното Кралство - 23%, Германия и Австрия - 19%. Инвестиционни фондове са придобили 54% от емисията, банки - 42 процента, застрахователи и пенсионни фондове - 4 процента.

Емисията с 20-годишен срок е привлякла поръчки за 1,2 млрд. евро от 90 инвеститора, от които от Обединеното Кралство са 35%, САЩ офшор - 20%, Германия и Австрия - 16%, България - 13%. Инвестиционни фондове са придобили 73% от ценните книжа, банките - 17%, застрахователи и пенсионни фондове - 10%.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@