0

Австралийският актьор Хюго Уийвинг (агент Смит от трилогията "Матрицата") играе в нов филм по сценарий на братя Уашовски, който напомня предишния им проект.

Във "В" като вендета" (V For Vendetta) Германия е спечелила Третата световна война и Великобритания е станала фашистка държава.

Срещу тоталитарната власт се бори загадъчен маскиран герой (Уийвинг), известен само с буквата "В".

Партнира му Натали Портман, която обръсна главата си за ролята и заради това често бе вземана за ирландската певица Шиниъд О\'Конър, известна навремето със същата прическа.

За целите на партизанската борба героите взривяват култови лондонски забележителности, а сцените в метрото напомнят атентатите от 7 юли м.г., но и Гай Фокс, който искал да взриви парламента с краля в него (т.нар. Gunpowder Plot - "барутния заговор"), за да отмъсти за гоненията срещу католиците.

Атентаторът бил заловен в ранните часове на 5 ноември 1605 г., малко преди да запали фитила на буретата с барут в подземията на Камарата на лордовете, след жестоки изтезания признал всичко и бил обесен със съучастниците си.

Всъщност рекламното мото на филма - "Remember, remember the 5th of November", е именно известното детско стихче, съчинено по повод деня на Гай Фокс - 5 ноември.

Т.нар. "Нощ на кладите" (Bonfire Night) се отбелязва ежегодно с фойерверки и клади на открито в датата на неуспешния атентат, избрана през 2003 г. и за световната премиера на последната част от трилогията "Матрицата" (WhatIsTheMatrix.com).

Филмът е от няколкото заглавия тази година, създадени по известни комикси (като "Супермен"), но според първите му зрители прави паралели и с управлението на Джордж У.Буш.

По този проект братята работят още от "Матрицата" насам, макар че в случая се задоволяват с ролята на сценаристи и продуценти, а режисьор е асистентът им Джеймс Мактийг.

"В като Вендета" струва над 50 млн. долара. "Матрицата" беше направен за 70 млн., спечели $470 млн. и четири "Оскара", а DVD версията на филма стана първият диск, продаден в над 1 млн. екземпляра.

По "Матрицата" бе създадена и най-успешната видеоигра с филмов сюжет, а цялата трилогия и всички странични проекти покрай нея донесоха на "Уорнър брадърс" над 1 млрд. долара.

Феновете им обаче се питат защо този път братята не режисират новия филм. Официалният отговор е, че става въпрос за екранизация, а не тяхна собствена идея, затова са предпочели да останат по-встрани.

Двамата бивши бояджии от Чикаго, които влизат в шоубизнеса като автори на комиксови истории, всъщност дори не са завършили колеж - прекъснали са обучението си по средата.

За тях се знае малко: Лари пие вино и събира антикварни книги, Анди предпочита бирата и професионалния спорт. Майка им Лин е медицинска сестра, баща им Роналд се занимава с бизнес.

Официалните им биографии също не разкриват много - например там пише, че работят заедно от 32 години, разказва сп. "Ролинг стоун", което помества обширно разследване, посветено на тайния живот на Лари като... мазохист и травестит.

След като идва успехът на вторият им филм (първият е лесбийският "Bound" с Дженифър Тили и Джина Гършон), Лари започва да посещава известен садо-мазо клуб в Лос Анджелис и се привързва към една от собственичките му - 35-годишната Илза (Карин Уинслоу), известна с артистичния псевдоним Mistress Strix.

По това време той е женен за Теа Блум; новата му фаворитка също не е свободна - омъжена е за... жена, сменила пола си, но не и половия си орган. Транссексуалният Бък Ейнджъл е отстранил по оперативен път бюста си и помпа мускулите си чрез тестостеронови инжекции, но от кръста надолу си остава жена.

За техните кръгове не е тайна, че Лари предпочита да носи дрехите на нежния пол, макар че съпругата му не одобрява това. Психиатрите са разделени в мненията си - според някои специалисти това са просто "жени, заключени в мъжки тела"; други обаче говорят за "автогинефили" (autogynephiles), хора, които обичат себе си като жени.

Лари изпраща на Илза цветя, купува й книги, дрехи, обувки; дори я взима в Австралия, където братята снимат двете продължения на "Матрицата", а тя от своя страна не му взима пари за сеансите.

За първи път той се появява публично с новата си любима на премиерата на "Матрицата: Презареждане" през 2003 г. Филмът струва 150 млн. долара и става едно от касовите заглавия на годината, печели 281 млн. от билети.

Отзивите обаче са по-скоро негативни, а критиките се засилват с излизането на последната част от трилогията - "Революции". Някои са убедени, че една от причините е увлечението на Лари - той вече е тотално обсебен от Илза.

Измамените половинки искат сметка от съпрузите си и подават молби за развод. През 2002-ра, след деветгодишен брак Теа Блум напуска мъжа си и иска половината от парите му - главно приходи от различни проекти около "Матрицата". Обвинява го, че укрива суми, възлизащи на милиони долари, и съдът замразява авоарите му.

PНа фестивала в Кан през 2003-та Лари води със себе си Илза. На червения килим всички я мислят за кинозвезда, а него... него не могат да познаят.

Лицето му изглежда женствено - с изскубани вежди, огромни обици и плетена шапка плюс маникюр на ръцете. Двамата очевидно са на седмото небе, а коментаторите пишат, че Лари вероятно взима женски хормони и очаква операция по смяна на пола.

Купуват си къща за 2,7 млн. в района на Сан Франциско, а в документите за имота фигурира не Лорънс, а "Лоренца" Уашовски. Двете му имена са вписани и в документите за развода.

Бившият мъж на Илза междувременно се мести в Ню Орлиънс, където се жени повторно за Илейн Ейнджъл, която прави пиърсинга на звезди като Лени Кравиц. Бък Ейнджъл си намира и нова работа в порноиндустрията, като започва се снима с жени, хомосексуални мъже и дори с други транссексуални.

Междувременно вървят и други приказки - режисьор на порнофилми с дълбоки връзки в подземния секссвят на Лос Анджелис разказва пред "Ролинг стоун", че преди година видял Лари на някакво парти, където го завела Илза.

"Беше облечен като жена и изглеждаше великолепно от врата надолу. Имаше качулка на главата, така че никой не го позна."

Всъщност "В", героят на филма, не е новият Робин Худ или Зоро, който раздава правосъдие - той е терорист, който взривява метрото и вдига сгради във въздуха, пояснява "Ролинг стоун" и заключава:

"Явно героите на работническата класа Уашовски продължават да предизвикват системата. Но докато Лари не излезе от уединението, което си е наложил сам (ако изобщо го направи), никой няма да узнае колко дълбоко е навлязъл в своята собствена матрица."

Близки на Илза твърдят, че двамата са заживели щастливо.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите