0
Бг гарският кларнетист Иво Папазов получи на церемония във Великобритания една от престижните годишни награди за уърлд мюзик, присъждани от Радио 3 на Би Би Си (R3 Awards for World Music).

"Това не е моя награда, това е награда за всички българи. Аз просто я взех. Благодаря на хората, които ме подкрепиха. Радвам се, че ние доказахме, че можем да бъдем обединени около нещо хубаво, каквото е българската музика", цитира в. "24 часа" думите на музиканта.

Албумът му "Панаир", издаден от "Кукер мюзик" (Kuker-music.com), беше беше номиниран от Българската редакция на Би Би Си сред най-добрите в Европа, а спечели приза на публиката, за който се гласуваше по интернет измежду общо 30-ина претенденти.

В различните си категории наградите отразяват както музикалното многообразие на отделните географски райони на света, така и съвременните тенденции в развитието на фолкмузиката, но отличието на Папазов се смята за едно от най-авторитетните, изтъква Българската редакция на Би Би Си.

В събота вечерта българинът свири на големия концерт на лауреатите в английския град Гейтсхед.

В репортажа си за церемонията британският вестник "Индипендънт" нарича Иво Папазов "свръхестествен гений на кларинета".

Той свири без акомпанимент в продължение на няколко минути и втрещи всички присъстващи, разказва изданието.

Сред останалите изпълнители, излезли на сцената във футуристичната зала, проектирана от известния британски архитект Норман Фостър (TheSageGateshead.org), бяха и групата "Тинариуен" (награда в категория "Африка"), Ласа (категория "Америка"), "Ампараноя" (категория "Европа").

Негово изпълнение е включено и в двойния албум с композиции на номинираните и лауреатите, подбрани от радиоводещата Рита Рей.

Ето какво каза Иво Папазов след награждаването си пред Андрей Владов от Българската редакция на Би Би Си:

- Британските критици много трудно определят стила, в който свирите.
- Свиря в стил "Папазов", свиря в стил "Балкан", свиря в стил етно-джаз. Когато за мен кажат "wedding music", мислят, че е сватбарска. Сватбарската беше преди 10 години, сега се занимавам със световна музика. Свириме нашия джаз. Всички се перчат с техния - араби, евреи, аржентинци, всеки прави етно-джаз. Защо да няма и български етно-джаз?

- Изненадан ли сте, че точно с албума "Панаир" спечелихте наградата на публиката?
- Аз не мисля, че само с "Панаир" съм спечелил. Това е наградата ми за предишната работа. Не може само с един диск да отидеш и да направиш нещо. Постепенно сме стигнали до тук. Тръгнахме с "Изгряващия Орфей", после с "Балканология". Правил съм и три-четири диска с европейски и световни музиканти. Така че това са плодовете от първите неща, не можеш изведнъж да направиш бомба.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@