Станишев: БСП е за програмно правителство, но без ГЕРБ
Сергей Станишев по време на посещението му в Стара Загора   
Източник: БГНЕС
218

"ГЕРБ успяха да катастрофират държавата. Голям талант трябва да имаш, за да го направиш", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при посещението си днес в Стара Загора и повтори позицията на социалистите, че България се нуждае от програмно правителство.

Колкото по-голяма е силата на БСП и доверието, което спечелим от българите, толкова по-голяма част от нашата програма ще влезе в програмата на това програмно правителство, каза Станишев.

"Няма да влизаме на всяка цена в правителство. Важното е да се знае какво прави то - да има ясна програма, да има широка парламентарна подкрепа", заяви лидерът на социалистите. То не може да бъде по формулата Тройна коалиция, защото тя исторически е дискредитирана, въпреки че има много несправедливи неща, говорени срещу Тройната коалиция, смята Станишев.

"Търсим правителство с ума и таланта на цялата нация, с широка парламентарна подкрепа. Няма да търпим рекет и шантаж от която и да е партия. Ако смятат, че тази политика е добра и важна за България - добре дошли", добави той.

Но с г-н Цветанов като вътрешен министър да продължат същите безобразия, които гледаме 3,5 години - абсурд, бе категоричен Станишев.

Той подчерта, че БСП няма да се коалира с ГЕРБ

"С тези, които плячкосаха държавата за 3,5 години, които ежедневно смазват демокрацията и правата на гражданите, които установиха тотална полицейщина, но не за да има ред и сигурност за хората, а за да продължи ограбването, да обслужват нечии интереси, да дискредитират и шантажират хората. С този модел управление - едноличен, авторитарен, некомпетентен, антисоциален, ние сме в различни цивилизации", каза Станишев.

"Казвам го не със злоба, а с огромно разочарование. Аз уважавам хора с различни мнения, уважавам и хора от десницата, от центъра, стига да изповядват демократични ценности. С тях може да се води диалог, може да се търсят национални приоритети, защото това е важно", допълни той.

За правителство на широкото политическо и гражданско съгласие се обяви и ДПС, като председателят на Движението Лютви Местан заяви, че биха подкрепили правителство с приоритети, които те споделят.

Днес БСП отправи покана към всички партии и неправителствени организации заедно да създадат гражданска избирателна комисия, която да организира публично паралелно преброяване на резултатите от предстоящия вот.

На пресконференция Мая Манолова обяви, че започват тази инициатива, защото нямат никакво доверие на ЦИК, доминирана от ГЕРБ.

БСП обмисля като крайна стъпка да отзове своите представители в избирателните комисии,

ако не се преразгледат решенията за ръководствата на СИК и отказа за разкриване на кода за софтуера на "Информационно обслужване", каза Мая Манолова.

Тя посочи, че обмислят на първо време да изтеглят своите представители в ЦИК и след това в РИК, защото не искат с присъствието си да легитимираме опита на ГЕРБ да фалшифицира резултатите от предстоящия вот.

Манолова отбеляза, че искането за обявяването на кода не е на БСП, а на неправителствени организации и компютърни специалисти.

Обяснението на говорителя на ЦИК Бисер Троянов беше абсурдно, смята тя. Мая Манолова посочи, че в предизборния щаб на БСП се получават сигнали за готвени фалшификации на окончателните резултати.

В сряда говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че в ЦИК има притеснения с каква цел се иска отварянето на софтуерния код за обработка на резултатите от изборите. Това дава възможност за манипулации на други лица, които не са в системата и не се числят към фирмата-преброител, заяви пред журналисти Троянов.

Ако се отвори програмният код, има опасност някой да създаде програма, която да въведе и да промени изборните резултати на "Информационно обслужване", а отговорността се носи от ЦИК, обясни Троянов.

Той каза още, че към този момент дори и ЦИК не разполага с компютърната програма, чрез която ще се извършва разпределението на мандатите.

Няма практика в ЦИК програмата да е оставена на безконтролно ползване, от което и да било лице - за нас сигурността на данните е от първостепенно значение, включително и обявяване на резултатите в законовия срок, добави Троянов. Той припомни, че фирмата "Информационно обслужване" смята изборните резултати от местните избори през 2003 г. насам без да има конкуренция до този момент. През 90-те години също са се включвали в броенето на гласове в изборите и досега те не са упреквани, че по някакъв начин неправилно са преброили гласове, че не са приложили методиката на ЦИК или са въвели данни, различни от преброените, с изключение на техническите грешки, каза Троянов.

В интервю за Би Ти Ви тази сутрин Михаил Константинов от "Информационно обслужване" също обясни, че кодът не трябва да се разсекретява, защото всеки ще може да го разшифрира след това и да го модифицира и това да се отрази на изборния резултат.

Мая Манолова посочи, че знаят за калиграфски упражнения на представителите на ГЕРБ в СИК-овете да имитират подписите на мъртвите души в списъците. Манолова каза още, че имат информация и за готвена директна подмяна на чувалите с бюлетини и на изборните книжа в интервала секционна - районна избирателна комисия.

ГЕРБ няма да участва сама на изборите, а в коалиция с МВР, заяви Манолова. Тя коментира и създаването на изборния борд, което било закъсняло. Бордът е едно украшение на служебния кабинет, с което те ще имитират честност на предстоящите избори, смята Манолова.

На същата пресконференция енергийният експерт от БСП и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Явор Куюмджиев

определи като груба инсинуация изнесеното от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция за 36 млн. лева нанесени вреди за НЕК

от заема за АЕЦ "Белене" с банка "Париба", сключен 2007 г. По думите му "наглостта на бившите управляващи и на придворната им АДФИ просто нямат край".

Куюмджиев представи справка, според която до май 2009 г. са платени само около 500 хил. евро по тези заеми, а всички останали щети са настъпили след 18 ноември 2009 г., когато на власт била ГЕРБ.

Той призова "въпросната прокурорка" да се запознае с този документ и да изнесе данни кой е плащал тези пари и защо ги е платил. Според него е абсурдно прокуратурата да заявява, че ще проверява само периода 2005-2009 г.

Явор Куюмджиев сигнализира, че търгът за 135 млн. лв. в "Булгартрансгаз" за ремонт на магистралните компресорни станции е спечелен, както бил предупреждавал, от една от двете фирми без опит в енергетиката. Преди няколко дни тази фирма - "Главболгарстрой", е подписала въпросния договор, посочи той.

По думите му това поражда въпроса колко ще бъдат прехвърлени от тези пари на ГЕРБ за изборите и как фирма без никакъв опит е получила такъв договор. "Безобразията продължават, въпреки че правителството на ГЕРБ падна, а явно сегашното правителство е "Б"-отборът на ГЕРБ. Те са сянката им и продължават да нанасят вреди на енергетиката и на България", каза Куюмджиев.

Коментари 218
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

218 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 13 минути

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 38 минути

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 1 час

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 1 час

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 1 час

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 1 час

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 1 час

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 1 час

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 2 часа

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 2 часа

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 2 часа

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

<p>Безпрецедентна бедност и ширеща се корупция: Решаващите избори за Азия</p>

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Свят Преди 2 часа

На фона на ескалиращо напрежение и военни конфликти в различни части на света, в Индия се провеждат парламентарни избори. Какво трябва да знаем за вота?

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 2 часа

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 2 часа

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 2 часа

Поне така смятат някои експерти