Когато агенти на ДС станат спасители на демокрацията
Източник: desebg.com
31
Б ългарското общество доживя и това - агентите на бившата Държавна сигурност да се превъплатят в учители по демокрация и в нейни спасители. Това се случи на 8-та Национална конференция на ДПС в събота. Суматохата, предизвикана от нападението срещу Ахмед Доган, попречи да чуем от неговата уста онова, което той беше подготвил в доклада си, пише разследващият журналист Христо Христов в коментар, публикуван в сайта desebg.com.

В коментара се казва:

А съдържанието на доклада му е ключово, защото от него се разбира, че доскорошният лидер на ДПС се проявява в ново амплоа - защитник и борец за демокрация. И не само такъв, а дава заявка да е флагманът на борбата за демокрация в България.

"Първият проблем на България и на цялата демократична общност в страната е категоричното възстановяване на Демокрацията!", посочи Ахмед Доган.

Той реши да се изповяда пред актива на ДПС и цялото общество "като човек, който е преживял катарзиса на Подмяната на Демокрацията с Диктатура."

Доган заяви претенцията да е борец и спасител на демокрацията с думите:

"Демокрацията се оказа много уязвима, с перманентна потребност от грижи за утвърждаване и развитие.
Инерцията в нашите модели на поведение и рутинността във възприемането на нейните ценности се заплащат с много висока морална цена.

До такава степен се объркваш, че дори не можеш да си обясниш какво се е случило! И защо си бездействал, когато всичко е ставало пред очите ти?!

Когато осъзнаваш какво си допуснал като част от политическия елит на страната, вместо търсене на рационално обяснение, се стъписваш още повече. Защото започваш да проумяваш за какво става въпрос.

Виждайки как реагира медията и обществото на поведението на един мачо като Герой-спасител, ти става тъжно и мъчно...

Но чувството на вина от политическо бездействие не те утешава, а те тормози дълбинно и вертикално....
Когато за пореден път преживяваш спектъра от възможности на Демокрацията и разбираш своя дял от общата вина, който превръща възможността за Диктатура в действителност, вече си готов да отсъдиш, че това е най-важният урок на Демокрацията, който обаче не трябва да се повтаря.

Защото политик, който не е бил в час на този урок, не знае цената на Демокрацията."

Той говори за "машината на страха", за популизъм и демагогия, за справедливост. Каква загриженост за демокрацията! Ако човек не знае, че това е изречено от Доган, би се замислил.

Основната цел - взимане на властта дори и с цената на непризнаване на изборите

И ето я основната цел и роля на Доган. Ключовото значение на предстоящите парламентарни избори:

"Тъкмо затова ПИ-2013 (парламентарни избори, б. ред.) трябва да имат за основна цел спасяване на Демокрацията. Дори и с цената на непризнаване на изборните резултати. Защото от гледна точка на изборния закон, приет самосиндикално от управляващите, е важно кой брои бюлетините, а не колко са гласоподавателите."

Доган изобщо не се е оттеглил, той вече командва атаката срещу властта с цел да я вземе отново. На всяка цена.

И с ореола на борец за свобода и демокрация при тоталитаризма:

"В тази борба за Свободата минах всички етапи на преобразуване на образа си; от надежден млад философ - през нелегалното съпротивително движение срещу тоталитарната власт - до политически затворник и 23 години един от строителите на Демокрацията в България."

Нещо обаче липсва в този светъл образ? За това Доган никога не намери сили да говори. Защо ли?

Защото много преди да се загрижи за демокрацията в България той е служил на един друг господар - репресивния апарат на БКП - Държавна сигурност. Доброволно, както сам е посочил в декларацията за сътрудничество през 1974 г., когато е бил 20-годишен:

"Декларирам, че като честен гражданин и предан член на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз, б. ред.) напълно доброволно и съзнателно се задължавам да подпомагам органите на ДС..."

Ето го и истинското превъплъщение на днешния борец-демократ в агент "Сава" и истинския образ, към който Доган се стреми като сътрудник на Първо главно управление на ДС (разузнаването). Поставил го е собственоръчно в досието си:

"Първата особеност в облика на комуниста разузнавач е безпределната му преданост към делото на комунизма, втората - високото професионално майсторство и третата - изключително богатите теоретическа култура и усет за нейното практическо реализиране".

Клетва в агентурното минало или в името на демокрацията

На кого е верен Доган, на своето тайно второ агентурно Аз или на заплахата за демокрацията, когато е в опозиция и не държи лостовете, за да разпределя отново "порциите на финансирането в държавата", както сам убеждаваше по време на тройната коалиция избирателите на ДПС?

Преценете сами. В политическата му кариера след промените има достатъчно ясни знаци:

- "Депесарският шут" срещу правителството на СДС през 1992 г., когато трансформираната в нови специални служби бивша Държавна сигурност го притискаше с обвинение, че е предал списък с български дипломати разузнавачи в турското посолство в София;

- Мандатоносител на правителството на Беров, известно в историята като правителството на "Мултигруп", време през което властта позволи демокрацията да бъде заменена от бухалките и рекета на силовите групировки, чийто гръбнак израсна тогава;

- Управление с НДСВ, когато неизменният политически балансьор започна изграждането на обръча от фирми около своята партия;

- Качването  на лидера на БСП Георги Първанов - агент "Гоце" на президентския пост благодарение на подкрепата на ДПС;

- Колаборацията с наследниците на БКП за ново преяждане с власт по време на тройната коалиция.

Параванът ДПС

"Интелигенцията (от турското малцинство, б. ред.) използва национализма като параван за амбицията си в социалното утвърждаване", пише в едно от агентурните си прозрения Доган - "Сава".

Въпросът, който днес българските турци, би следвало да зададат на своя славен гуру е не беше ли и не продължава ли ДПС да е параван за властовите амбиции на самия Доган? Оттук насетне в сянка.

"Тук не става дума за замяна на ония необходими термини и понятия като класа, класова борба, социализъм, които означават основното съдържание на нашето време; една такава замяна би била равносилна на измяна към делото на комунизма" - друго показателно прозрение на Доган - "Сава".

Колко му е днес да се смени терминологията и от отдаден на ДС и комунизма да се превърнеш в борец и защитник на демокрацията.

Разбираемо и допустимо е хората, служили на комунистическият режим, да преживеят катарзис и да се променят, да започнат да се учат и да възприемат демократичните принципи след промените. Ахмед Доган обаче не е сред тях. Той продължава да мълчи и да крие истинско лице, изградено и кодирано в Държавна сигурност.

"ДПС е "другото мое Аз",

затова няма къде и как да избягам от него", твърди днес Доган. Бихме могли да перифразираме Д(П)С е другото негово Аз и той не е успял да избяга от него.

Благодарим за загрижеността за демокрацията, г-н Доган. Но българското общество няма нужда точно от такива „борци за демокрация".
Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 1 час

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 7 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 7 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 7 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 7 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 9 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 9 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 10 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 11 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"