Сирия: Няма да използваме химически оръжия
Източник: ЕПА/БГНЕС
10

Сирия ще използва химическите си оръжия само в случай на чуждестранна агресия, заяви говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси, цитиран от световните агенции.

"Никакво химическо или неконвенционално оръжие няма да се използва срещу собствените ни граждани. Тези оръжия ще се използват

само в случай на чуждестранна агресия

Те никога няма да се използват срещу нашите граждани, както и да се развие кризата", заяви Макдиси на пресконференция в Дамаск.

Тези оръжия са складирани и охранявани под надзора на въоръжените сили и ще се използват само ако Сирия бъде изправена пред външна агресия, повтори говорителят.

Генералите ще решат кога и как ще се използват тези оръжия, уточни Макдиси.

Белият дом неотдавна предупреди Дамаск, че на режима на Башар Асад ще бъде потърсена отговорност ако не гарантира сигурността на сирийския арсенал от химически оръжия.

Макдиси отхвърли молбата на външните министри от Арабската лига,

които поискаха Башар Асад да се оттегли.

"Съжалявам, че Арабската лига е слязла на толкова ниско ниво. Решението е само на сирийците, които са единствените господари на съдбата на техните правителства", подчерта говорителят по време на пресконференция.

Според участниците в заседанието на комитета в Доха, Катар, Асад трябва да се оттегли от властта, като Арабската лига поема ангажимент да осигури на него и семейството му безопасен начин да напуснат страната.

Целта на тази инициатива е "да се сложи край на кръвопролитието, да се запази единството на Сирия и да се гарантира мирен преход във властта".

Докато в Дамаск бушуват сражения, а фамилията Асад, която управлява Сирия от 40 години,

се бори за оцеляването в условията на разрастващ се бунт,

все по-ясно се очертава още една тенденция - вътрешният кръг от довереници на президента има твърдото намерение да оцелее макар подкрепата за правителството да отслабва, коментира Ройтерс.

Начело на пирамидата е президентът Башар ал Асад, който наследи властта от баща си през 2000 г. и за когото и приятели, и противници смятат, че все повече и повече се откъсва от реалността, убеждавайки себе си, че се бори със заговор срещу него и срещу Сирия.

Около него има тесен кръг от роднини и членове на клана, както и структури за сигурност, в които преобладават членове на алауитското малцинство, към което принадлежи и Асад - клон на шиитския ислям в страна, където три четвърти от населението са сунити.`

Дори онези, които го обичат, смятат, че той повече не може да им гарантира сигурността, заяви Айман Абдул Нур, съветник на Асад до 2007 г., а сега член на опозицията. "Те мислят, че от него няма полза и че живее като в какавида".

"Мисли се за човек, изпратен от аллах да управлява Сирия. Той слуша подмазвачите около себе си,

които го наричат "дар от аллах"

Смята, че е прав и че всеки, който му противоречи, е предател. Много от близките му приятели и съветници или са го напуснали или са се дистанцирали от него".

Реакцията на президента бе да поеме ръководството на екип за справяне с кризата и взема всички решения - от разполагането на армейските подразделения до задачите, възлагани на службите за сигурност, както и за мобилизирането на всяващите ужас алауитски милиции шабиха, обвинявани в поредица от кланета през последните два месеца.

"Башар продължава да е в центъра. Той се занимава с всекидневни проблеми, свързани с кризата", заяви ливански политик, смятан за приближен на управляващата върхушка в Дамаск.

"Той създаде елитен екип, ръководен от него, който непрекъснато се занимава с кризата".

В този екип влизат шефът на разузнаването Хишам Бахтияр (починал от раните си при атентата на 18 юли - бел. ред.), който отговаряше за координацията на службите за сигурност, министърът на отбраната Дауд Раджиха (също загинал при атентата - бел. ред.), могъщият Асеф Шаукат (също загинал при атентата - бел. ред.), шурей на президента Башар ал Асад и заместник-началник на генералния щаб на сирийската армия.

В екипа бяха включени още Али Мамлук, специален съветник по въпросите на националната сигурност, Абдул Фатах Кудсиа, шеф на военното разузнаване, и Мохамад Насиф Хеирбек, ветеран от разузнаването още от времето на Хафез Асад.

По-младият брат на Башар - Махер - смятан за втория по влияние и власт човек в Сирия - е командир на елитно гвардейско подразделение.

"Махер е пряко замесен в сраженията и е в пряк контакт с всеки един от членовете на екипа. Той носи пряка отговорност за военните действия", заяви ливанският политик.

Макар в сирийското ръководството да не са правени размествания, вътрешният кръг около президента започва да осъзнава, че е изправен пред сериозна криза. "В йерархията на властта няма забележими промени. Но вече се усеща повече реализъм в онова, което говорят. Престижът и авторитетът на режима се разпаднаха", твърди същият ливански източник.

Абдул Нур, бивш съветник на Асад, рисува

още по-мрачна картина на вътрешния кръг около президента

Той твърди, че в действията на правителствените органи няма никаква автономия - независимо дали става дума за обстрел на райони под контрола на бунтовници от танковете на Махер или за избиването на селяни от милициите шабиха.

Всички части са под командването на Башар, с много от подчинените му президентът е свързан със семейни връзки.

Във всеки район има отделен лидер на Шабиха. В много от централните райони на Сирия начело на алауитските милиции стоят хора, които са свързани с Башар Асад.

Преди месец 46-годишният президент обяви, че Сирия е във война и нареди на правителството да не пести усилията за постигането на победа над бунтовниците, които той нарече терористи.

Прокарвайки паралел с предишната си професия - очен лекар, той заяви: "Когато хирургът оперира, за да излекува рана, казваме ли му, че ръцете му са в кръв? Или му благодарим, че е спасил пациента?"

Някои политически анализатори, които от дълго време следят развоя на обвитата в секретност политика на Сирия, твърдят, че усилията на президента да запази контрол върху армията не са достатъчни да го предпазят от вътрешен преврат, ако стане очевидно, че той не може да се справи с военни средства.

Патрик Сийл, биограф на бащата на Башар - Хафез Асад, заяви: "Асад е лицето на огромен апарат за сигурност с 300-хилядна редовна армия. Той разполага и с тесен кръг, който му осигурява информация. Именно те могат да извършат преврат и затова представляват заплаха за него".

След 16 месеца конфликтът стигна до центъра на властта на Асад в Дамаск

Правителствени части и бунтовници се сражават с ожесточеността на хора, които знаят какво ги очаква, ако изгубят.

"В Сирия бушува война: или убиваш, или си убит", заявява ливанският политик.

Западен дипломат добавя: "Бият се като глутница вълци".

Макар често да е невъзможно да се потвърдят съобщенията за онова, което става в Сирия, тъй като независимите медии на практика не се допускат в Сирия, наблюдателите смятат, че конфликтът вече е прераснал от въстание в бедните градове и села в гражданска война, която е стигнала до улиците на столицата.

Наред с това конфликтът в Сирия се превърна в непряк конфликт между Русия и шиитски Иран, които подкрепят Башар Асад, от една страна, и сунитската регионална суперсила Саудитска Арабия, Турция и Катар, които въоръжават и финансират сунитските бунтовници в Сирия - от друга.

Бунтът вече включва Свободната сирийска армия - съставена от дезертьори, към които се присъединяват младежи, джихадисти от типа на последователите на "Ал Кайда", Мюсюлманското братство и местни продемократично настроени сунитски либерали.

Оръжието се прекарва тайно през границите от Ливан, Турция, Ирак и Йордания.

"Сирия очевидно се е превърнала в терен на война чрез посредници между Саудитска Арабия и Иран, която отразява вековната вражда между шиити и сунити", твърди Айхам Камал от консултантската компания за оценка на политически рискове "Юрейша".

Докато бунтовниците в самата Сирия напредват, сирийската политическа опозиция в изгнание продължава да е затънала в междуособици и губи влиянието си.

Междувременно правителството губи способността си да насажда страх

През последните седмици дезертьорствата на висши офицери и държавни служители зачестиха, макар гръбнакът на въоръжените сили да е непокътнат заради солидарността между алауитите.

"Сирийският режим бавно и необратимо потъва. Не зная колко време ще отнеме това.

Държавният апарат вече трудно контролира страната. Те са като противопожарна кола - докато изгасят един пожар, някъде другаде избухва друг", заявява високопоставен западен дипломат.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 22 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 31 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.