"Сега" за лъвско-лисичата природа на Бойко Борисов
Източник: netinfo
17
В н нтервю за "Сега" политологът Георги Манолов определя премиера Бойко Борисов като лидер с "лъвско-лисича природа" (изхождайки от типологията на Макиавели). По думите на анализатора министър-председателят има изключително умение да лавира в определени ситуации.

"А това вече е дар. Във флирта си с медиите например той е ненадминат. Да е жив и здрав, това е изкуство. Оттук неговите опоненти могат само да си правят изводи, при това неприятни за тях. Лъвско-лисичият му нрав се подхранва и от одобрението на хората, което той чувства. И това е парадокс. Защото, от една страна, икономическите показатели се влошават, криза е, животът става все по-труден, а рейтингът на Борисов не пада, хората го приветстват, бабите и дядовците го целуват. Това е много интересен феномен", подчертава Манолов.

В интервю за "24 часа" експертът по международна сигурност Алекс Алексиев, някогашен съветник на министър-превседателя Филип Димитров, вещае "началото на края на еврото, може би и на Европейския съюз".

Евросъюзът няма бъдеще, защото тръгна по левичарски наклон. Като се прибави демографският проблем, нещата стават трудно обратими", категоричен е експертът.

Арестът на сина на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил е водеща новина в днешния печат.

Само в. "Сега" изразява съмнение, че "властта захароса имиджа си пред Брюксел с акцията".

Повечето вестници пишат на първите си страници и че "знакови фигури на родния престъпен свят бяха задържани в разстояние от само няколко часа и на 1600 км един от друг". Става дума за наркобоса от гръцки произход Христофорос Аманатидис - Таки, за  Антон Петров-Хамстера -  дясна ръка на подсъдимия Алексей Петров - Трактора, за несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите.

Вестниците не пропускат да уточнят, че "белезниците щракнаха около китките им за подготовката на убийството на антимафиот №1 Станимир Флоров".

"В София има 150 училища, които ще провеждат абитуриентски балове тази година. Можете да си представите за колко хора става въпрос. От 24 май до 28 май ще бъде най-голямата концентрация. Идеята ни е от тази година да ескортираме абитуриентите и се надяваме с помощта на Столичната община тя да е успешна", подчертава пред "Новинар"директорът на КАТ-София Богдан Милчев.

Главният инспектор допълва още, че моторизираните полицаи ще бъдат ангажирани не само по баловете, а за цялото лято. "Докато позволяват атмосферните условия да се движат моторите на "Пътна полиция". Искаме да стигнем до всички шофьори в София. Образно казано, ще контролираме улиците в столицата в движение", уточнява Милчев.

След 1 юни пушенето става мисия почти невъзможна, коментира "Сега" във водещото си заглавие. По-строги от очакваните мерки за ограничаване на пушенето на обществени места гласуваха депутатите от здравната комисия на парламента.

От 1 юни тази година се забранява тютюнопушенето на закрито, включително и на работните места, а също и на откритите места, където се събират деца, решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за здравето. Единственото изключение, където е разрешено пушенето, но в обособени помещения, са летищата.

"Новинар" съобщава друго: Забраната за пушене на открито от 1 юни ще отпадне. По-строгите мерки бяха отхвърлени след трайно гласуване на депутатите от ГЕРБ в парламентарната им група. По този начин пушенето в парковете, стадионите, на спирките и по улицата няма да бъде забранено, каквато беше първоначалната идея.

"Труд"
предупреждава, че от асоциацията на ресторантьорите в София ще търсят пробойна в забраната за пушене. "От 7-те европейски държави, в които има пълна забрана за пушене на обществени места, в половината (Испания, Литва, Кипър) вече се разисква облекчаване на режима. Ние обаче се правим по-католици от папата и въвеждаме нещо, което по-стари демокрации отричат", коментира председателят на браншовата организация Атанас Димитров. Според ресторантьорите дори да влезе в сила забраната пак ще бъде заобикаляна.

Под заглавие "Половин село на патерици" "Монитор" информира, че село Ясеновец е първенец по инвалидизирани по документи, издадени от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК). В селото с преобладаващо ромско население постоянно живеят предимно възрастнихора.
Според данни на социалното министерство 425 души в Ясеновец получават пенсии, като 185 вземат пари за установена инвалидност.

Застраховка бедствие е задължителна, заявява в интервю за "Труд" Борислав Богоев, зам.- председател на Комисията по финансов надзор. По думите му в момента, при доброволния характер на застраховката, само при 10% от общия брой жилищни сгради у нас е покрит рискът наводнение, а 8,5% са застраховани срещу земетресение.

"В съседните Турция и Румъния вече има изградени катастрофични пулове. В Турция той се създаде след голямото земетресение през 1999 г., а в Румъния през 2008 г., без да е следствие от някакво бедствие. Мисля, че и ние не трябва да чакаме природата да ни подскаже необходимостта от създаването на един такъв компенсаторен механизъм, а предварително да помислим за най-удачния модел за покриване на катастрофични рискове и да започнем да работим в тази насока", подчертава Богоев.

С над 5000 повече са местата в университетите от броя на завършващите училище тази година, съобщава "Преса". Наесен в аудиториите трябва да влязат 70 259 студенти. Абитуриентите от випуск 2012 обаче са 65 390, се казва в специална справка на образователното министерство. Но от тях само 65 012 имат право да кандидатстват, тъй като останалите не са подали заявка за явяване на матура и съответно няма да получат диплома за средно образование през юни.

След като до март бюджетът светеше "на червено" с 0,9% от БВП, по предварителни данни за април се очаква излишък от около 440 млн. лв. Така като се тегли чертата, бюджетният дефицит ще бъде до 0,2-0,3% от БВП за първите четири месеца или близо до балансиран бюджет. Тези цифри изнесе финансовият министър Симеон Дянков в парламента при обсъждането на националната програма за реформи, съобщава в. "Класа".

Фискалното подобрение по думите му се дължи на по-доброто изпълнение на приходите и най-вече на ръста при косвените данъци.

Да се увеличат фискалните буфери, както и нивото на фискалния резерв и да се изключи възможността за неговото намаляване, препоръча ръководителят на мисията на МВФ за България Катрина Пърфийлд.

"Сега" цитира статистика, според която бизнесът търси 5 пъти повече сезонни работници за тази година.

В интервю за "Стандарт" Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк", коментира: "Светът се развива, минава през кризи. От тях се научават уроци, на базата на които трябва да направим необходимите реформи - да се насърчи предприемчивостта, да се повиши квалификацията на хората, да се увеличи конкурентоспособността на държавата.

А това, което виждаме сега, е липса на съществени реформи, или работа на парче. "Защото всички тези неща - електронно правителство, децентрализация на администрацията и др., като идеи имат рационални елементи. Но изпълнението може да ни доведе до резултати, значително разминаващи се с очакванията. Заместването на целенасочените системни усилия с пиар акции няма как да доведе до позитивен резултат", уточнява Хампарцумян.
Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 33 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 43 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков