О. Минчев: 1000 семейства управляват България
Източник: netinfo
13
Он нян Минчев, политолог и шеф на Института за регионални и международни изследвания, казва пред "168 часа": "Олигархичен кръг от 1000 семейства управлява България. От 2001 насам съществува система на управляема олигархична квази демокрация, при която се сменят два полуцикъла - и двата в полза на тези олигархични 1000 семейства", уточнява Минчев.

"Икономиката е пред шок от ударното поскъпване на горивата", е водещото заглавие на "Сега". Шоковите цени ще доведат до поскъпване на превозите, услугите, храните. Експерти прогнозират, че съвсем скоро ще бъде премината психологическата граница от 3 лв. за литър дизел.

Най-пряко са засегнати превозвачите, а с тях и всички, които ползват услугите им. Повишение на цените очакват и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите - Мариана Кукушева - заяви, че вече е настъпила видима паника сред колегите й заради нарасналите разходи.

Под медиен натиск от "ЛУКойл България" вчера представиха подробна информация за динамиката в цените на горивата и за факторите, от които зависят те. Според компанията високите цени в момента се дължат на два основни фактора - поскъпването на горивата на международния пазар и високия курс на долара, а при дизела - и повишаването на акцизната ставка и задължението за смесване с биосъставка.

"Дума" се подиграва с политическата реалност с метафорично заглавие: "Калинки-малинки и други подобни". В средата на 2009 г. се появи нова разновидност на тези животинки - политическата калинка, която по нрав и поведение надмина всичките си известни посестрими.

Първа е гербаджийската "калинка", с която се сложи началото на поредица странни назначения, тя се казваше Румяна Желева. Най-автентичната "калинка" на ГЕРБ бе 28-годишната Калина Илиева, ръководеща фонд "Земеделие".

Докато първата "калинка" бе само нахална и некадърна, другата в допълнение притежаваше престъпен ум и изобретателност. През април 2010-а на управленския небосклон триумфално се появи следващата "калинка" - министърката на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова. Голяма фирма - бедно съдържание.

Сега наред са - шефът на борда на директорите в "Напоителни системи" Георги Харизанов, шефката на НЗОК Нели Нешева, изп. директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, за която има съмнения, че давала добри цени на лекарствата, производство на "Софарма", където преди е работила.

160 университета и училища от България, Европа и САЩ се представят на изложение в "Шератън", информира "24 часа". Това е ХV международен образователен форум "Български и световни училища и университети". Участието на голяма част от българските висши училища се финансира от "Меридиан 22".

Друга новина, свързана с предстоящи промени в областта на образованието, е предложението на депутати от ГЕРБ да няма оценки по физическо възпитание и пеене.

"Атака" твърди, че: "Държавата спонсорира турски частни училища". 10 млн. лв. годишно се предвиждат по проектозакона за предучилищното и училищното образование - къде ще отидат те никой не знае. Екип на вестника е посетил едно от 165-те частни училища - основно училище "Дружба", намиращо се в "Обеля" 2, което е собственост на "Българо-турска демократична фондация".

Тук, извън таксите, държавата ще подпомага допълнително издръжката на школото, а сред колегията на училището има учители, които не знаят български.

"Така завършват пропагандните акции. Маргините - окончателно оправдани по обвинението, че са поръчали убийства", коментира "Капитал Daily". Приключи една съдебна сага, чийто финал прозорливите предсказаха по старта й.

Началото й бе "свирено" в драматичните за МВР и за тогавашния министър Румен Петков дни веднага след покушението над банкера Емил Кюлев през 2005 г. Делото срещу Маргините е илюстрация на феномена на българския преход - като хранилка за кампанийната и безплодна борба с престъпността.

През всичките години МВР, независимо от политическия си цвят, си затваряше очите пред действията на трибуквените групировки - когато те бяха видими и доказуеми, но пък босовете им бяха дежурни обвиняеми - за престъпления, пред които и полицията, и прокуратурата неизменно се оказваха безсилни да докажат.

Никой не изневери на отработената традиция на барабанна пропаганда на успехите. ГЕРБ дори я обогати с фамозните имена на полицейските си акции, внасяйки весело оживление сред публиката - като вид компенсация за изгубените илюзии за справедливост.

Кралят на зулусите може да посети София през май, съобщават от Министерството на културата. Н. Пр. Гудуил Зуелитини е поканен като почетен гост на честванията по случай отбелязването на 20-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Република Южна Африка, пише "Труд".

Министърът на културата Вежди Рашидов и г-жа Шийла Камерър, посланик на РЮА в София, са обсъдили подтготовката на Дни на южноафриканската култура у нас от 7 до 11 май. Очаква се в програмата да бъдат включени изложба на южноафриканско изкуство и спектакъл на група зулуски танцьори.


Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер