Президентът на Тунис избяга от страната
Министър-председателят на Тунис Мохамед Гануши обявява, че президентът Бен Али е напуснал страната   
Източник: ЕПА/БГНЕС
17

Досегашният президент на Тунис Бен Али, изправен пред безпрецедентна политическа криза, е напуснал днес страната.

Премиерът на Тунис Мохамед Гануши заяви тази вечер по националната телевизия, че поема функциите на временен президент, за да замести Зин ал Абидин бен Али, който е напуснал страната след 23 години на власт, предаде Франс прес.

Съгласно член 56 от конституцията от този момент поемам функциите на временен президент, каза 69-годишният Гануши.

Той говори от президентския дворец в Картаген и призова гражданите да спазват законите, за да не застрашават стабилността. Той прочете декларацията си в присъствието на председателите на двете камари на парламента.

Самолетът на президента е прекосил тази вечер въздушното пространство на Малта и е продължил в северна посока, предаде Франс прес, позовавайки се на говорител на министерствотго на външните работи на Малта. Съобщенията, че бил пристигнал във Франция не бяха потвърдени от Елисейския дворец.

Бен Али дойде на власт с безкръвен преврат на 7 ноември 1987 г. Предшественикът му - първият президент на Тунис Хабиб Бургиба, бе на власт около 30 години.

В телевизионното си обръщение Гануши заяви, че ще спазва конституцията и ще възстанови стабилността в страната. "Обещавам да спазвам конституцията и да извърша обявените политически, икономически и социални реформи, консултирайки се с всички политически сили, включително политическите партии и гражданското общество", добави той.

Жителите на Тунис посрещнаха с всеобщо ликуване новината, съобщи арабската телевизия "Ал Джазира".

Няксолко часа по-рано президентът Бен Али въведе извънредно положение в цялата страна заради масовите размирици, при които загинаха десетки души, предадоха световните агенции.

Това стана в разгара на най-сериозното гражданско неподчинение в 23-годишното му управление.

Преди това днес президентът уволни правителството и обяви предсрочни парламентарни избори след шест месеца.

Пред сградата на министерството на вътрешните работи бяха разположени бронетранспортьори. Докато машините заемаха позиции, полицаи от частите за борба с масовите безредици преследваха млади демонстранти по стълбите на жилищни блокове и в търговски център.

По-рано днес полицията използва гранати със сълзотворен газ,

за да разпръсне хилядите демонстранти, събрали се в центъра на столицата Тунис, за да поискат оставката на президента, предаде АФП.

Органите на реда се намесиха при опит на голяма група протестиращи да се влеят в основния митинг, който се провеждаше от няколко часа пред министерството на вътрешните работи. Улицата се опразни за няколко минути, като само неколцина демонстранти хвърлиха по полицаите камъни и чадъри от околните кафенета.

Тълпата скандираше "Бен Али, напусни!" и "Бен Али, благодарим ти, но достатъчно!".

Освен в столицата, протести бяха организирани и в други градове.

В реч по телевизията снощи

Бен Али разпореди цените на храните да бъдат намалени и, макар и не директно, обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат,

след като кървави бунтове разтърсиха северноафриканската страна през последния месец, предаде АП.

Президентът каза, че възрастовата граница от 75 години за кандидат-президенти ще бъде запазена. Това означава, че Бен Али, който е на 74 години и управлява Тунис с желязна ръка 23 години, няма да може да се кандидатира през 2014 г.

Няма пожизнено президентство и аз отказвам да достигна пределната възраст, определена от конституцията за държавния глава, подчерта той.

През 2009 г. Бен Али беше преизбран за нов петгодишен мандат, а членове на неговата партия го помолиха да се кандидатира за поста и през 2014 г.

Според външния министър Камел Морджан президентът бил съгласен преди тази дата да бъдат свикани парламентарни избори. Той поел ангажимент да сформира комисия за преразглеждане на избирателния закон, който по-конкретно вече няма да предвижда едновременно парламентарен и президентски вот.

В речта си президентът призова към спокойствие в страната и каза, че

силите на реда няма да използват оръжие.

"Разбрах ви - каза няколко пъти той. - Стига стрелба с бойни патрони".

Бен Али обеща и да прекрати интернет цензурата.

Европейският съюз приветства обещанието му да се откаже от властта.

"Взимаме си бележка за това съобщение, което създава, според нас, възможност за спокоен преход" в северноафриканската държава, коментира Мая Кочиянчич - говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Франция от своя страна насърчи днес тунизийския президент да продължи по пътя на отварянето на властта, предаде още АФП, като се позова на говорителя на министерството на външните работи Бернар Валеро.

Това е третото обръщение на президента към тунизийците от 28 декември досега, когато изрази съжаление за събитията в град Сиди Бузид.

Масовите протести започнаха, след като на 17 декември 26-годишният Мохамед Буазизи се запали в Сиди Бузид в знак на протест срещу действията на полицията. Той продавал зеленчуци без разрешение, защото, въпреки че бил с университетско образование, не можел да си намери работа. Униформените конфискували стоката му. Буазизи почина от раните си в началото на януари, а размириците обхванаха други градове и стигнаха до столицата през последните няколко дни.

Докато Бен Али правеше своето обръщение обаче полицията откри огън срещу протестиращите в град Кайруан в централната част на Тунис и според очевидци

двама души са били убити.

ДПА цитира болнични служители, според които през нощта в столицата са били застреляни още 13 демонстранти. Няма официално потвърждение на смъртните случаи.

В резултат на протестите и кървавото им потушаване най-малко 66 души са загинали, твърди местна неправителствена организация.

В сряда в столицата беше обявен полицейски час, а на някои места бяха разположени военни. Вчера те се изтеглиха, а мястото им заеха полицаи и сили за борба с безредиците.

Сутринта, след речта на Бен Али, АФП съобщи, че столицата на Тунис се връща към нормалния живот.

По-късно обаче хиляди хора се събраха за протеста срещу президента.

Размириците започват да засягат ключовия за икономиката туристически сектор, предаде АП.

Хиляди туристи бяха евакуирани от Тунис днес.

Британският туроператор "Томас Кук" поиска от около 3800 свои клиенти - британци, ирландци и германци, да напуснат страната. 200 холандски туристи вече бяха евакуирани снощи с чартърен полет.

"Томас Кук" уточни, че не са възникнали сериозни проблеми за екскурзиантите в северноафриканската държава. Компанията обаче е поискала от всички свои клиенти да напуснат страната като предохранителна мярка.

Други туроператори, като британския "Томсън", съобщиха, че анулират полети до Тунис. Те обаче оставят на самите туристи да изберат дали да отменят почивката си или не.

Подобни размирици възникнаха и в съседен Алжир, след като от началото на годината цените на хранителните стоки скочиха с 30%. Петима души бяха убити, 800 бяха ранени, а над 1000 души бяха арестувани. Алжирските власти обаче намалиха цените.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 6 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 10 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 27 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 31 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 33 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 40 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 43 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 45 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 1 час

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 2 часа

Те са били част от по-голяма туристическа група