0
з зите за ЕС падат днес!" Това бе първото, което скочи в любопитния ми поглед към лицата на днешните вестници. Римуваното заглавие краси челото на "Демокрация" и е малко или повече в изолация, сравнено с другите водещи теми в сутрешната преса. Подкрепя го единствено "Труд", и то - с две отправки под главата, които ни уведомяват, че "Днес чакаме безусловно излизане от Шенген" и "Германия е за падане на визите ни".

Всъщност, не само "Труд", защото от първата страница на "Новинар" научавам, че нашият въпрос е в точка 12 от дневния ред на заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните-членки на ЕС. Според "Демокрация" българският министър на външните работи - Надежда Михайлова, е прогнозирала положително решение на въпроса и е подчертала, че правителството не е обсъждало мерки при евентуално продължаване на сегашната ситуация. "С премахването на визите за нас, българите, всъщност Берлинската стена ще падне чак сега - 11 години след нейното фактическо срутване в центъра на Берлин". Това е заявил пък пред чуждо радио президентът Петър Стоянов, съобщава вестникът. "Новинар" предлага по-различен ъгъл към темата, включвайки в информацията си мнението на руския посланик Владимир Титов, който заявил вчера в Добрич, че Русия желае успех на България в усилията й за излизане от негативния шенгенски списък, но би било неудачно, този процес да се свързва с налагане на ограничения на други страни. Евентуалното въвеждане на визи за руснаците, желаещи да посетят България, би навредило според посланика на търговския обмен между страните ни и би се отразило отрицателно върху туризма, който е съществено перо във взаимоотношенията ни.

Кореспондентът на "24 часа" в Брюксел окуражава читателите на вестника с информацията, че посланиците на 15-те страни-членки на ЕС в белгийската столица на заседанието си вчера са изразили становище, според което България заслужавала да бъде поставена в белия списък без условия. Това мнение ще бъде изразено днес пред министрите на правосъдието и на вътрешните работи, които с единодушие трябва да решат бъдещата съдба на българския европътешественик. По въпроса за единодушието "Труд" уточнява, че то е необходимо, тъй като предложението за България е различно от това, което Европейската комисия направи първоначално. По този повод вестникът публикува и имената на участниците в днешното съдбоносно заседание, за да сме наясно в чии ръце днес е ключът от Шенген.
Персонално.

Не само в "Труд", но най-детайлно там е разгледан казусът с Румъния, за която се предвижда да бъде извадена от черния визов списък, но да й бъдат поставени условия за евентуалното отпадане на визите. Този сценарий вчера е бил остро разкритикуван в декларация на румънското правителство, заявяваща, че това е унизително разграничение между Румъния и други страни. В декларацията се изразява опасение, че едно такова решение би довело до ново разделение в един относително хомогенен район, ще наруши регионалното сътрудничество и ще породи погрешни политически интерпретации. В същия вестник е поместено и интервюто с министъра на въ трешните работи на Германия Ото Шили, който недвусмислено заявява, че днес ще се застъпи за българската кауза.

"Шенгенският" коментар в "Демокрация" е на Тони Николов и в него той защитава преди всичко човешкото ни право да пътуваме свободно където пожелаем. Не че днешното евентуално решение за премахване на визовия режим по отношение на българите ще реши всичките ни проблеми, пише авторът. Нито светът ще свърши, ако отново ни отложат за "второ четене". Но един евентуален отказ ще взриви нещо много важно. Ще взриви фундамента на изграждащата се нова Европа, която за нас все още символизира свободния свят. Какво ще решат министрите ще разберем днес в ранния следобед, а как ще го отразят вестниците - утре по ей това време.

Започнах с уговорката, че брюкселските ни трепети са челна, но най-челна тема за петъчната преса. Защото темата за под главите на повечето вестници е проект за изменение на закона за досиетата, внесен вчера в парламента от 107 депутати, както научаваме от "Новинар".
Няма да ви чета заглавията, защото можете и сами да си ги представите. В тях има "вадене", "агенти", "досиета" и "ДС". Само в "24 часа" се споменават и сладкарници. Защото списъците с имената на доносниците щели да се лепят до избирателните списъци, които знайно е какви витрини красят. Това съобщили вчера пред репортер на вестника двама от вносителите на проектозакона - Васил Клявков и Методи Андреев. Всъщност, независимо от приемането на тези поправки, съмненията ще продължат, тъй като архивът на VI отдел на VI управление на бившата ДС бил унищожен месеци преди 10 ноември 1989 г. Това било написано в докладна на бившия началник на отдела Димитър Иванов до бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев. Извън служебния текст, Димитър Иванов заявил, че проблемът с досиетата можел да бъде решен генерално, но управляващите не желаели, за да го използват, когато им потрябва. На същата страница четем и мнението на Богомил Бонев по този въпрос, което е диаметрално противоположно. Според него, никой нищо не е унищожавал и сега тази версия се разпространявала умишлено, за да пази гърба на онези, чиито имена евентуално ще излязат на бял свят. Така, ако се появи нещо срещу човек от СДС, казва Бонев, ще могат да го обявят за фалшификат.

Шефът на служба "Информация и архив" при МВР - Серафим Стойков, обаче е заявил пред БТА, че през 1992 г., когато архивът на "Шесто" е предаден в неговата служба, сред папките е липсвала картотека. Освен това, със заповед на ген. Семерджиев са били унищожени над половината архивни единици. Върху двете страници по темата, които намираме в "часовете" можем да прочетем и специално интервю с народната представителка от ДПС Емел Етем по повод резервираното отношение на нейната партия към този законопроект. Това, че депутатите от ДПС не са подписали проекта за изменение на закона за досиетата тя обяснява с компроматната война, която СДС вече водел срещу лидери на движението. Според Емел Етем главната цел на този законопроект е да се дискредитират лидерите на ДПС в навечерието на изборите. От "Новинар" научаваме, че според законопроекта в Интернет ще тече постоянна информация за трите имена и ЕГН на щатните, нещатните и картотекираните сътрудници на ДС, псевдонимите им и в коя структура са били. С преравянето на архивите щяла да се заеме 12-членна комисия на бюджетна издръжка, която ще се създаде вероятно в началото на следващата година.

На този законопроект е посветен и коментарът на вестника в "доброутринната" му колонка. В него се поздравява депутатския устрем към истината, но в същото време се изразява съмнение в целесъобразността от разкриване на имената на разузнавачите ни, които са служили, а някои и в момента го правят, в името на националния интерес. Завършвам с днешния анализ върху аналитичната страница на "24 часа". Той е озаглавен "СДС падна до БСП" и представлява традиционното месечно мерене на политическия рейтинг от страна на МБМД. Коментарът е на Мирослава Янова - шефката на агенцията. Най-характерното в това представително проучване на общественото мнение е изнесено в заглавието, защото според нея за първи път се получава изравняване на подкрепата за СДС и БСП. Този паритет се дължал на разочарованието от политиката на управляващите. Иначе в личните предпочитания на анкетираните челната тройка е в състав: Петър Стоянов, Стефан Софиянски и Н.В. цар Симеон II.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 20 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 26 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер