Пет седмици на педали край Средиземно море, 1-ва част
Пет седмици на педали край Средиземно море, 1-ва част   
Източник: Вячеслав Стоянов, личен архив
3
Ве е пет седмици и стотици километри е пропътувал българският колоездач Вячеслав Стоянов, който преди повече от месец се отправи на обиколка около Средиземно море със зелена мисия.

Recycle Mediterranean Tour 2010 започна в началото на февруари от Истанбул, а за изпращането от София дойдоха много съмишленици и стотина деца.

Навярно за да му върви като по вода върху педалите, в началото на пътуването Вячеслав (VyacheslavStoyanov.com) го валя проливен дъжд, заради който той малко закъсня за щафетата, започнала от Измит, Турция. Първи в нея бе турчинът Четин.

В подкрепа на каузата зам.-кметът на турския град също покара колело заедно с прогизналата до кости група.

Планини, студ, мокър и хлъзгав път, сняг през цялото време, проблеми с велосипеда, оплаква се първите седмици в лаконичния си "корабен дневник" пътешественикът (виж неговия профил във Facebook).

Той обаче не се отказва и продължава пътуването си през Бурса, Караджабей, Бандърма и много други турски градове, където е посрещан от журналисти и кметове и дава пресконференции и интервюта, но най-вече - завързва нови приятелства, вкл. с други приключенци на колела.

Последните му записки са от Кипър, където времето е слънчево и много по-топло. "Да - Кипър! Не ми пука, че външно министерство ми забрани да влизам в Кипър, аз съм пътешественик, не съм политик!", пише Вячеслав.

Той не е политик, но определено е активист с мисия - да събуди съзнанието и обедини мисленето около зелената идея, да се опита да проумее и картографира проблема с боклуците, "образци" от които ще събере от различните държави.

Вячеслав разнася по света логото iTHINK! върху колелата, с което ще са маркирани природосъобразните продукти, които специалисти ентусиасти в новооснованата му фондация "Фактор"ще създават.

Дотук впечатленията на "странника" са за сърдечни и гостоприемни хора, но мръсни и често разбити пътища и липса на решение за боклука.

За много от местата, през които минава, се отнасят думите: "Развалят пейзажа единствено незаконните и брутални сметища. Пластмасовите бутилки край пътя постоянно отвличат вниманието от пейзажите.

Спомените са объркани с боклук

За Ефес - където е последният дом на Св. Богородица, колоездачът пише, че това е невероятно красиво историческо място, в което обаче цари "тоалетна философия".

От Финике той споделя: "Никой не говори английски. Голяма мъка е да намерим човек за превод. Бързо отегчих кмета с моята антибоклук пропаганда. Колкото повече говорих за отпадъци, толкова повече въздишки получавах в отговор. Очите му светнаха, когато темата премина към колоездене и новата туристическа линия."

По пътя към Газипаша: "Забелязах хора, които събираха боклуците по пътя, баща и малкия му син. Спрях да ги попитам каква е далаверата. Събирали само алуминиеви кенчета и ги предавали за вторични суровини срещу 1 лира за килограм. Един килограм е един чувал."

От Олимпос велосипедистът е омагьосан въпреки човешкия отпечатък върху природата: "Руините на Олимпос са невероятно запазени с прекрасна крайбрежна ивица. Направих няколко снимки на това което изхвърли морето - боклуци. Мястото около Олимпос е магнетично, със сигурност ще дойда пак."

"В кметството на Анталия стана неразбория, на входа никой не знаеше за моето посещение. Тук трябва да се уговаряш директно с този, с когото ще се срещаш. Кметът на Анталия се включи с много позитивизъм в темата с боклука и алтернативната енергия от слънцето, които ще щадят природата в бъдеще", пише Вячеслав с надежда от известния курорт.

Колоездачът минава и през другите популярни ваканционни селища в Турция - Бодрум и Мармарис, където времето е приятно и се

откриват спиращи дъха панорамни гледки

Ето и друга от тях: "Крайбрежният път от Калкан до Каш е просто уникален. Виждал съм много красиви крайбрежни ивици, но тази е опияняващо красива. Каш е малък град, с 5000 жители. Хората идват предимно за подводен туризъм. Гмуркането тук е силно развито. Запазен старинен център с няколко гръцки исторически забележителности. Гледката към морето от амфитеатъра е потресаваща".

Уморен, изпотен, преминал през баири по лоши чакълени настилки, Вячеслав успява да стигне в Кипър, където го чака нова трудност - обратното улично движение.

Компенсират го "невиждани пейзажи": "Крайбрежни камъни и скали, явно от пясъчна порода, обработени от вятъра и вълните в овални форми, дават усещането за извънземен пейзаж от планетата X. Пътят до Дипкарпаз е уникално красив и изключително лесен за каране. Намирам се като в приказка. Но... бреговете са мръсни от пластмасови бутилки с произход чак от Ливан".

Впечатленията му от гръцката част са по-добри поне по отношение на инфраструктурата. Ето извадки от дневника на авантюриста:

"Велоалеите на гръцката част са доста добре структурирани. Има цели плажни курорти с дължина десетки километри, които са с отделна лента за пешеходци, за колоездачи и за коли. Разделени са със зелена полоса, която прави трудно преминаването между лентите."

"Странно, но бреговете тук са чисти. Явно заради теченията. Но пътищата са мръсни. Видях голям мрежест контейнер, подканващ да се изхвърля разделно, но само кенчета."

"Все пак гръцката част е определено цивилизация. Пътувам десетки километри по невероятно красивата крайбрежна ивица с добре структурирана инфраструктура за колоездене, спорт и отмора."

Последната записка на Вячеслав до момента е: "Пристигнах в Морфоу. Разликата и контрастът в стандарта на живот са доста брутални. За малко се почувствах като в циганска махала, но после пак свикнах. Все пак е Азия."

Маршрутът е в следната последователност: Турция - Сирия - Ливан - Сирия - Йордания - Египет - Либия - Тунис - Алжир - Мароко - Гибралтар - Испания - Франция - Монако - Италия - Малта - Словения - Хърватия - Босна - Черна гора - Албания - Гърция - Турция.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 10 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 17 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 13 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка