0

Я понският парламент избра лидера на управляващата Либерално-демократическата партия Таро Асо за премиер на страната, съобщиха агенциите.

Той ще замени Ясуо Фукуда на поста, след като Камарата на представителите (долната камара на парламента) гласува за него и преодоля вота на Камарата на съветниците (горната камара) в подкрепа на лидера на опозиционната Демократическа партия Ичиро Одзава.

За Асо гласуваха 337 от 478-те депутати в долната камара, а Одзава получи 117 гласа. В горната камара Одзава подкрепиха 125 от 240-те члена срещу 108 за Асо. Решаващо се оказа мнозинството в Камарата на представителите.

Таро Асо вече обяви и състава на правителството си. Той смени титулярите на два ключови поста, като назначи за нов външен министър (постът, който той заемаше) Хирофуми Накасоне, а за финансов - Шоичи Накагава.

"Изключително наясно съм с безпокойствата на населението за икономиката, с неговите оплаквания по повод всекидневието и с недоверието му към политиката", отбеляза новият премиер, докато обявяваше състава на кабинета си.

Таро Асо подчерта, че има за мисия "да направи от Япония силна и щастлива страна", като обеща да впрегне за постигането на тази цел целия си опит и всичките си усилия.

Той изстрелва директно както думи, така и куршуми

Всъщност Таро Асо е бил в олимпийския отбор по стрелба на Япония през 1976 г., пише Мари Ямагучи от Асошиейтед прес в портрет на политика.

В крак с модата, току-що навършилият 68 години Асо внася коренна промяна в политиката в сравнение с последните двама премиери.

Шиндзо Абе беше идеолог на национализма, който дойде на власт през 2006 г. Само след една година той се оттегли заради скандали и влошено здраве. Неговият приемник Ясуо Фукуда премина през редица битки с възраждащата се опозиция и също издържа само година.

Асо си е изградил много различен имидж. Той ще стане първият японски премиер католик. Пуши кубински пури, обожава комиксите, носи златни верижки на врата си и има репутация на боец, който често прави остри, импровизирани изказвания.

Това му е навличало доста неприятности. Той например разгневи Китай, когато го нарече "значителна заплаха", и предизвика гняв в Азия, като приписа успеха на Тайван в образованието на японската военновременна колониална власт.

Освен характер обаче, Асо има и богато родословно дърво. Внук е на бившия премиер Шигеру Йошида - голяма фигура в следвоенната политика на Япония. Тъст му беше покойният премиер Дзенко Судзуки. Сестра му е омъжена за представител на кралското семейство.

След като се дипломира в токийския университет "Гакушуин" през 1963 г., Асо учи в Станфордския университет и Лондонското висше училище по икономика. Президент е на семейната компания Aso Cement Co. от 1973 до 1979 г. и участва на олимпиадата в Монреал през 1976 г. в дисциплината скийт в стрелбата.

Дистанцира се от историята на семейния въгледобивен бизнес, който е използвал принудителен труд от Корея, когато тя беше все още японска колония. "Тогава бях едва на 5 години - нямам никакви лични спомени за това", заяви той наскоро.

Асо е врял и кипял в политиката

Избран за първи път за депутат през 1979 г., той е заемал няколко ключови партийни и правителствени поста, между които министър на икономическото планиране и вътрешните работи, а последно беше външен министър.

Той подкрепя идеята за по-силна Япония във външнополитически план и е привърженик на по-твърдата позиция в глобалната битка с тероризма. Асо отхвърли критиките, че неговата позиция на "ястреб" ще създаде търкания с азиатските съседи, като наскоро заяви: "Ние ще живеем с Китай."

Таро Асо предизвика интереса на медиите и с шикозния си стил на обличане. Редица японски медии обсъждат панталоните му, в чийто подгъв е втъкана оловна нишка, така че те да падат по-тежко. По принцип този моден прийом се използва от модната къща "Шанел" в дамските облекла.

Асо обаче решил също да го приложи и неговият личен шивач, 76-годишният Сеичиро Мориваки, се съгласил с идеята на клиента си.

Новият премиер обича луксозните облекла. Той предпочита костюмите в английски стил, защото е учил във Великобритания.

Японската управляваща партия избра колоритен десен политик

Очакваната му победа идва в момент, когато Япония е на ръба на рецесия, а ЛДП, която управлява Япония през цялото време от 1955 г. насам с изключение на 10 месеца, е изправена пред най-голямото си предизвикателство от над половин век, пише в. "Гардиън".

Асо, който подкрепя по-ниски данъци за компаниите, намекна, че може да се наложи Япония да се откаже от целта си да балансира своя бюджет до 2012 г. Той трябва да се изправи и пред дълбоки разделения в парламента, които позволиха на основната опозиционна формация да блокира ключови закони в горната камара, отбелязва вестникът.

Открит националист и почитател на японските анимации и комикси "манга" бе избран за лидер на ЛДП и ще стане третият японски премиер за по-малко от две години, пише американския в. "Лос Анджелис таймс".

Сред азиатските съседи на Япония коментарите му като външен министър върнаха неприятния спомен за американската военна експанзия отпреди над половин век. Внук на следвоенен премиер, Асо е от същата националистическа школа, която призовава Япония по-малко да се извинява за империалистическото си минало и да е по-уверена в настоящата си глобална роля.

Той критикува присъдите на Токийския военен трибунал от 1946 г. и е редовен посетител в спорния мемориал Ясукуни, който почита загиналите японски войници, между които и такива осъдени за военни престъпления, отбелязва "Лос Анджелис таймс".

По отношение на влечението му към комикси, един анализатор обаче отбелязва: "Ще му бъде трудно да е екшън героя, който иска да бъде."

62-годишният Накасоне е син на бивш премиер. Той има опит в правителство, като между 1999 и 2000 г. е бил министър на образованието. Накасоне е член на група, обединяваща японски и южнокорейски депутати. Той бе първият японски министър на образованието, посетил след Втората световна война Южна Корея, която често критикува Япония, че преиначава военновременната история в учебниците.

Като студент Накасоне е играл хокей на трева, а в момента оглавява няколко спортни групи, включително Японската федерация по дърпане на въже, която се бори този спорт да бъде възстановен в официална програма на Олимпийските игри.

55-годишният Накагава, който е верен привърженик на Асо, поддържа принципа за даване на нов импулс на икономиката с помощта на държавните разходи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 52 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 58 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер