0

К ъм спешни и едновременно с това дълготрайни мерки за справяне с ескалиращата глобална криза за хранителни продукти призова генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун на срещата в Ню Йорк на високо равнище на Икономическия и социален съвет с представители на МВФ, СБ, Световната търговска организация и Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Вчера специалният докладчик на ООН Жан Зиглер заяви, че светът върви към дълъг период на конфликти, свързани с повишаването цените на храните и острия недостиг на продоволствени стоки.

Само за два месеца цените в света на ориза се повишиха с 52%, а зърното за четири месеца поскъпна с 84%.

Междувременно още преди скока на цените в света на всеки пет секунди умираше дете, ненавършило 10 години, а от недохранване страдат 854 млн. души.

Зиглер посочи, че на Запад семействата харчат за храна 10-20% от бюджета си, докато в най-бедните райони по света харчат по 60-90%.

В същото време, въпреки опрощаването на част от дълговете, общият дълг на 122 страни през миналата година възлизаше на 2100 млрд. долара. Зиглер определя тази ситуацията като взривоопасна.

Ние имаме нужда не само от краткотрайни спешни мерки, които да посрещнат належащите критични нужди и да предотвратят гладна смърт в много райони из целия свят, но също така и от значително нарастване в дългосрочен план на производството на зърнени храни, каза Бан Ки-Мун.

Той подчерта и нуждата от осигуряване на по-добър достъп до световните пазари на средноразвитите страни, за да могат да преодолеят празнотите в развитието си като подобрят инфраструктурата, като се интегрират в световните финансови пазари и вземат мерки за справяне с огромното социално неравенство.

Генералният секретар на ООН призова за изработване на механизми за трансфер на технологии и инвестиции от донорите към най-бедните икономики, за да им помогнат да увеличат износа си, според схемата "помощ за търговия".

Бан Ки-мун настоя и за "регулации, които да предпазят финансовата система и да осигурят растеж", като предупреди, че досега съществуващите правила не са успели да предотвратят последиците от кризата на световните финансови пазари.

Говорителят на Белия дом Дейна Перино съобщи, че президентът на САЩ Джордж Буш е наредил на Държавния департамент и на Американската агенция за международно развитие (USAID) да преценят какво САЩ могат да направят в краткосрочен план по този проблем. Очаква се в скоро време САЩ да обявят конкретни мерки за помощ на засегнатите от хранителната криза страни.

Перино добави, че Буш е сериозно загрижен от положението в Хаити, Египет, Филипините и други страни, засегнати от растящи цени на храните, които вече предизвикаха прояви на насилие и размирици.

Ден по-рано

президентът на Световната банка Робърт Зелик призова към незабавни действия за овладяване на бързото покачване на цените

на хранителните стоки - процес, който вече предизвика глад и вълнения в няколко страни.

Международната общност трябва да даде пари и да помогне на гладуващите, каза Зелик след заседание на Комитета за развитие на Световната банка, който определя политиката на международната институция.

Зелик прикани правителствата бързо да изпълнят ангажиментите си и спешно, до 1 май, да подпомогнат с 500 млн. долара Световната продоволствена програмата на ООН (WFP).

Като пример за сериозните последици от поскъпването на храните Зелик даде бунтовете и грабежите в Хаити, довели до падане на правителството.

Президентът на Световната банка заяви, че тя отпуска на Хаити допълнително 10 млн. долара, които да бъдат използвани за изхранване на населението.

По най-груби сметки двойното поскъпване на хранителните стоки през последните три години може още повече да задълбочи бедността на хората в страните с ниски приходи, смятат експерти на Световната банка.

За опасните последици от поскъпването на храните говори и председателят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

Все повече региони в Русия се сблъскват с бурен ръст на цените на хляба и останалите социално значими хранителни продукти, въпреки че там има наложен мораториум върху поскъпването им, който изтича след три седмици.

В тази условия се предлага с цел защита на бедните да бъдат въведени купони за закупуването на ограничено количество храни на фиксирани цени, пише "Независимая газета".

Властите в Сахалинска област обмислят възможността за въвеждане на купони за хляба за социално незащитените слоеве от населението.

Сахалинският губернатор Александър Хорошавин призна, че това ще бъде практически неизбежно, ако областната администрация не намери друг начин за подкрепа на местните хлебопроизводители.

Френският министър на земеделието Мишел Барние съобщи, че производството на хранителни продукти трябва да бъде "приоритет" в световен план.

Необходимо е цял свят да признае, че приоритетно трябва да бъде производството на хранителни продукти, заяви Барние. Той информира, че Франция ще предложи идеята за лансиране на "европейска инициатива за хранителна сигурност" в света по време на срещата на министрите на земеделието на държавите-членки на ЕС в Люксембург.

"Може да се произвеждат и други неща, например биогорива, но приоритет трябва да бъдат хранителните продукти", заяви Барние. Той каза още, че е необходимо обществените помощи да бъдат преориентирани за развитието на земеделието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 23 минути

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 37 минути

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 1 час

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 2 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 2 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 3 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 3 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 3 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

Кирил Петков

Кирил Петков: Използвам охрана от НСО заради заплаха за живота ми

България Преди 4 часа

Лидерът на ПП публикува пост в профила си в социалната мрежа Facebook

Ракета "АТАКМС"

WSJ: Украйна е поискала разрешение от САЩ да стреля по територията на Русия с американско оръжие

Свят Преди 4 часа

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката на Вашингтон

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 4 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 5 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот