0

П одписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в отношенията ни, каза президентът Георги Първанов на съвместната пресконференция с руския си колега Владимир Путин след разговори между двамата.

Бяха подписани 8 двустранни споразумения. Четири са в областта на енергетиката:

- за газопровода "Южен поток",

- за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене",

- за създаване на международна проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис,

- за отработеното ядрено гориво, бяха подписани в присъствието на двамата президенти.

Другите подписани документи са:

- Спогодба между министерствата на транспорта на България и Русия за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ,

- План за съвместни действия за периода 2008-2009 г. по изпълнение на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на туризма,

- междуправителствена Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2008-2010 г.

- Протокол за организирането и провеждането на Фестивала на руската култура през 2008 г. в рамките на Годината на Русия в България.

Оценявайки пакета от енергийни договори, президентът Първанов посочи, че по някои от тези преговори не е било лесно постигането на договореност, защото всяка една от страните е имала своите принципи и е отстоявала своя интерес.

Смятам, че постигнахме компромис,

който защитава интереса и на двете страни, каза българският държавен глава.

По думите му този пакет от енергийни проекти е важна стъпка в политиката на диверсификация на енергийните източници и трасета и реализацията на тези проекти би била важен принос в енергийната сигурност на региона на Балканите, не само на България.

С подписаните енергийни споразумения България успя да постигне "голям шлем" (най-добрия възможен резултат при игра на бридж), каза президентът Първанов, като добави, че са многобройни икономическите и социалните измерения на всеки един от проектите.

Българският президент каза, че оценява високо това, че руската страна прие българското предложение по големия спорен въпрос за собствеността на газопровода на българска територия и смята, че това ще бъде правилно изтълкувано и възприето от общественото ни мнение.

Първанов е предложил на президента Путин да бъде направен "втори тур" на енергийната конференция в Загреб, но с участието на страните от Черноморския регион и с участие на европейските институции като България е готова да домакинства такъв форум.

Руско-българските отношения се развиват във възходяща линия по всички ключови насоки, каза руският президент на пресконференцията и също изтъкна договорените днес важни, по думите му, проекти, което "не би било възможно, ако не бяхме сигурни партньори".

За нуждите на АЕЦ "Белене" са предвидени 3, 8 млрд. евро

в бюджета на Руската федерация и, ако те потрябват, ще бъдат предоставени, посочи Путин.

България заема водещи позиции в списъка на руските икономически партньори, каза руският президент и добави, че потвърждение на това е стабилният ръст на взаимната търговия като за десетте месеца на изминалата година стокообменът е нараснал с 22% до 3,4 млрд. долара.

Смятаме, че съвместните усилия трябва да бъдат концентрирани върху по-нататъшното развитие на крупни съвместни проекти, заяви Владимир Путин и също отбеляза важността на подписаните документи в сферата на енергетиката.

Русия няма нужда да убеждава някого в необходимостта от

изграждането на "Южен поток",

каза руският президент в отговор на журналистически въпрос дали ще успее да убеди големите си стратегически партньори в чужбина.

Нас ни молят за това всеки един ден, особено през есента и зимата, каза Путин. "Всичките ни основни потребители изпитват много големи проблеми с доставките на газ. Нашите приятели от Турция всяка година се обръщат към нас с молба да им увеличим обема на доставките на газ", каза още той.

Растат икономиките на Италия, Гърция, страните от Централна Европа, руският газ винаги ще е конкурентоспособен на този пазар, посочи Владимир Путин. "Въпросът не е в това да убедим някого да купува продукта ни, а да задоволим растящите потребности, "Газпром" е в състояние да реши тази задача в сътрудничество с България", отбеляза още той.

Георги Първанов каза, че присъствието на представители на различни европейски нации потвърждава факта, че те са убедени в необходимостта от "Южен поток".

Като знам острите енергийни проблеми на нашите съседи, едва ли ще трябва дълго време и тях да ги убеждаваме, добави Първанов.

За българските архиви в Русия

Путин каза, че не вижда никакъв проблем българските учени да имат достъп до тези архивни документи. Проблемът е в предаването на тези архиви на българската страна, добави той.

През 1958 г. значителна част от тези архиви бяха предадени на България. През 2004 г. нашите български приятели повдигнаха въпроса за предаването на останалата част от тези архиви, отбеляза руският президент и добави, че още тогава от руска страна са помолили тази молба да бъде писмено предоставена.

Оттогава все още чакаме такава писмена молба, но тя не е постъпвала, каза Путин. Той посочи, че ако бъде внесена молба, тя ще бъде разгледана най-доброжелателно и ще бъде съобразена с действащото руско законодателство.

Президентът първанов отбеляза, че става дума за архиви от заседанията на Министерския съвет, някои военни документи и документи на отделни лица като принц Кирил.

Важно е да уточним предмета на искането, коментирахме този въпрос с президента Путин и му благодаря за разбирането, каза Първанов и добави, че от българска страна ще се подготви в писмена форма искане, в което ще се очертае конкретният кръг на исканата документация, а експерти ще уточнят по фондове и архивни единици точно за кои документи става въпрос.

Преговорите за

статута на Косово

трябва да продължат за да се намери компромис, едностранното обявяване на независимост на Косово е извън правилата, то е неморално, каза Путин и добави, че Русия няма да подкрепи подобна стъпка.

Позицията на България по Косово е известна, за нас е много важно да постигнем единство в рамките на Европейския съюз по въпроса за Косово, заяви Георги Първанов. Той изтъкна, че Косово не трябва да бъде разделителна линия в ЕС.

Ние съзнаваме и сме предупреждавали нееднократно за рисковете от едно форсирано решение на въпроса, каза още Първанов.

(подробна фотогалерия от посещението на Владимир Путин в София)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 26 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков