0

С толичният общински съвет (СОС) гласува освобождаването на изпълнителния директор на "Топлофикация-София" Наско Михов с 37 гласа "за", 19 "против" и един въздържал се. До седмица трябва да се проведе Общо събрание на дружеството, за да стане факт уволнението.

Общинарите приеха и и промени в Устава на "Топлофикация" по ал. 2 - Съветът на директорите да е до 5 души.

Наско Михов бе избран от управителния борд за изпълнителен директор на дружеството на 17 януари. Преди това на извънредна сесия той бе определен от СОС за тяхна кандидатура с гласовете на съветниците от БСП, НДСВ, ССД и "Демократи за София".

Преди това 11-членна комисия излъчи като фаворит в конкурса Стоян Тодоров, който в момента е главен секретар на Агенцията за енергийна ефективност.

При избирането му за член на Съвета на директорите на дружеството на 12 януари съветниците от групите на СДС, коалиция "Гергьовден" и ГЕРБ определиха избора като" модела Овчаров".

Христофор Христов от БСП си направи самоотвод като представител на СОС в Общото събрание на Съвета на директорите на "Топлофикация-София". Мястото му ще заеме Христо Попов - общински съветник от ССД.

Това реши СОС с 37 от гласовете на общо 57-те общински съветници, присъстващи на извънредната сесия.

Нося си оставката в джоба, откакто съм избран

за изпълнителен директор на "Топлофикация", заяви Михов пред Би Ти Ви по повод извънредното заседание на СОС, на което беше обсъдено неговото отстраняване.

По думите му той оставя дружеството в по-добро състояние, отколкото го е поел. Михов беше категоричен, че публикациите в пресата относно заплатата му от 3000 лв, са пълна измислица.

"Дори днес да се наложи ние да си тръгнем, мога да кажа, че ремонтната инвестиционна програма на дружеството е обезпечена с обществени поръчки. Няма хаотични доставки, няма игрички, няма никой, който да може да си прави тънки сметки", подчерта Михов.

Някои от своите неудачи в работата си той обясни с това, че е отскоро на поста и че за цял месец е събирал екип, а Съвета на директорите му е бил назначен след един месец.

Най-тежкия проблем на "Топлофикация" е събираемостта,

подчерта Михов в отчета за състоянието на дружеството. Към 31 март несъбраните дългове на потребителите са около 230 млн. лева, от които 203 млн. лева са от частни потребители, от стопански са около 19 млн. лв. и от бюджетни са към 7 млн. лв.

Събираемостта за частни потребители е спаднала с 8,6% през 2006 г. в сравнение с 2005 г. и фактически за цялата 2006 г. тя е около 27%.

В момента има заведени 35 хил. изпълнителни дела към частните потребители, но в правния отдел на дружеството има един юрист, който отговаря за това, и пет технически лица и на практика е невъзможно делата да се следят и да се търси крайния резултат от тях.

По отношение дълговете на дружеството към 31 март 2007 г. към "Булгаргаз" те са 128,3 млн. лв., а до 31 декември 2006 г. са били 133,9 млн. лв, съобщи Наско Михов.

С 13,2% да се увеличи цената на парното и топлата вода

на битови абонати в София, предвижда финансовата програма на "Топлофикация", представена пред Общинската комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Исканото, което не бе прието положително от общинарите, Михов защити поскъпването на природния газ.

От СДС-София организация дадоха срок до 4 април на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и общинските съветници от БСП да изтеглят Михов от поста му. След като това не стана, те поискаха извънредно заседание на СОС за отстраняването му.

Поводът за искането на сините общински съветници беше лошото финансово състояние на дружеството, пълната липса на прозрачност в действията на новия директор и некомпетентност на мениджърския му екип.

Общинските съветници на СДС изтъкнаха настояването си изборът на ръководни длъжности в общинските фирми да се прави на експертен принцип и чрез конкурс, който да гарантира прозрачност,

а не чрез партийно-квотни назначения,

както през януари беше избран Наско Михов.

"Румен Овчаров не ни послуша и не оттегли своето протеже от "Топлофикация-София" АД, въпреки че наследникът на Вальо Топлото достигна до тотален управленски крах само за 2 месеца начело на дружеството.

Надявам се, че поне у част от общинските съветници, които гласуваха за избора на този човек, ще надделеят интересите на гражданите на София, и той ще бъде отстранен.

Ние ще продължим да настояваме новото ръководство на фирмата да се избере чрез публичен и почтен конкурс, а не по силата на задкулисни партийни договаряния, в каквито отказваме да участваме. Убедени сме и в активната позиция по този въпрос на кмета на София - Бойко Борисов", коментира лидерът на СДС-София Стефан Иванов.

Иван Нейков, общински съветник от СДС, коментира липсата на неординерни решения в тежката ситуация, в която Михов е поел дружеството. Той подчерта, че независимо от топлата зима и хубава пролет парното все още не е спряно.

Нейков, както и другите съветници, се върнаха и към проблема с аварията с топлопровода Суходол. По наредба от един до два часа след констатацията за станалото, е

трябвало да се създаде кризисен щаб

Михов е издал заповед едва на другия ден. Неговото обяснение е, че е бил на мястото на аварията и според него кризисен щаб не може да бъде създаден през нощта.

Проф. Милан Миланов, съветник от ССД, заяви, че проблемът "Топлофикация" се създава от държавата, която гледа на дружеството като мащеха и изкуствено й е създаден такъв лош имидж след случая с Валентин Димитров.

По този начин вместо да се създаде условие за по-добър договор с "Газпром" тя използва монопола, за да доведе дружеството до несъстоятелност, в която всъщност то е.

Според него конкурсът за директор не е проведен добре и е действано на бързо.

Нарушения на някои от фирмите за дялово разпределение

е установила проверка на Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи на министър Румен Овчаров.

Проверени са девет от 11-те фирми за топлинно счетоводство в София. Всички сгради, които са инспектирани, са с ограничено потребление спрямо проектната мощност на отоплителната инсталация, като намалението варира от 30 до 60%, каза министърът.

По думите му това на практика прави невъзможно точното калкулиране на потребената топлинна енергия.

Проверката е установила съществена разлика между данните за проектната мощност на отоплителната инсталация, дадени от топлофикационното дружество, и за инсталираните мощности, дадени от фирмите за дялово разпределение.

Регистриран е непълен и неточен обмен на информация между "Топлофикация-София" и "Нелбо инженеринг" ООД.

Има големи несъответствия между избрания процент за "сградна инсталация" от Общото събрание на потребителите и начисления - от фирмите "Нелбо инженеринг", "Сименс и Елвеко България" и "ПМУ-София", посочи Овчаров и подчерта, че никой няма право да изменя избрания от потребителите процент.

Според министъра резултатите досега дават основания за пълна проверка на "Нелбо инженеринг".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 1 час

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 3 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 13 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия