П риемане даже на част от традиционните за Средиземноморската диета храни може да намали риска от рак до 12%, смятат учени. Изследване, в което са участвали над 25 хил. гърци, доказва, че дори само употребата на повече зехтин може да доведе до 9-процентово снижение, информира Би Би Си.
Диетата, отбелязва "Бритиш Джърнъл ъв Кенсър", включва по-големи количества плодове, зеленчуци и зърнени храни и по-малко червено месо. В Испания и Гърция, където се яде и повече риба, са регистрирани и по-нисък брой на сърдечно-съдови заболявания.
Друго проучване проучване твърди, че консумацията на броколи поне веднъж седмично пък може да помогне за намалението на риска от рак на простатата.
В изследването на учени от "Харвард" участие са взели хиляди гърци, които трябвало в продължение на осем години да записват с какво точно се хранят. Те били разделени в няколко категории - такива, които плътно следвали Средиземноморската диета, други, които възприемали само някои аспекти от нея и трети, чийто хранителен режим, не бил свързан с нея.
Учените забелязали интересен ефект - 9-процентно намаление на риска от рак може да се постигне само с консумацията на повече ненаситени мазнини, като маслини например. Ако обаче ядете по-малко тлъсто месо и повече грах, боб и леща, процентът достига до 12.
Друго проучване също доказва, че храната има голямо значение, що се отнася до намаляването на риска от рак. Учени от Норуич са изчислили, че порция от 400 гр броколи на седмица може да има превантивна роля при злокачествени образувания на простатата.
Другите зеленчуци от сем. "Кръстоцветни" като карфиол и брюкселско зеле имат подобен, макар и по-слабо изразен, ефект.