Тревожно малко хора в ЕС са запознати с правата си
Тревожно малко хора в ЕС са запознати с правата си   
Източник: БГНЕС
3

Тревожно малко хора в Европейския съюз (ЕС) са запознати с правата си и знаят на кого да съобщят за случай на дискриминация.

Това се казва в годишен доклад за 2009 г. на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA).

Докладът включва информация и разглежда събития и промени в ЕС, настъпили през 2008 г., съобщиха от Агенцията.

Документът съдържа материали под рубриката "Расизъм, ксенофобия и свързана с тях нетолерантност" и добавя към това преглед на процесите в редица други области на основните права в съответствие с мандата на агенцията.

Най-нисък процент от хората знаят правата си в България (17%) и в Австрия (18%)

Нередовното събиране на данни в 27-те държави членки на ЕС продължава да възпрепятства провеждането на ефективни политики за борба с дискриминацията, а пропуските в правната закрила са причина в определени области все още да съществува дискриминация.

Агенцията призовава за по-голяма изчерпателност на официалните данни с цел повишаване на осведомеността относно процедурите за съобщаване на случаи на дискриминация, както и за насърчаване на ефективни инициативи за предотвратяване на престъпността на ниво държави членки.

Наред с това държавите членки следва да се насърчават да отстраняват пропуските в правната закрила, като работят за повишаване на осведомеността за наличните правни инструменти и предприемат мерки, насочени към конкретни групи, изложени на риск от дискриминация.

Изготвяните от Агенцията проучвания и доклади редовно съдържат констатацията, че огромна част от хората не са запознати с полагащите им се права, в случай че станат жертви на дискриминация.

Например проведеното неотдавна от FRA проучване EU-MIDIS (относно малцинствата и дискриминацията в ЕС) показва, че само 39% от обхванатите в проучването представители на малцинства знаят за съществуването на законодателство, забраняващо дискриминацията по етнически признак при кандидатстване за работа.

Освен това само 20% от респондентите знаят за съществуването на организации, които предлагат помощ или съвети на хора, подложени на дискриминация.

Директорът на FRA Мортен Кяерум споделя: "Налице е спешна необходимост от по-добро информиране. Повечето жертви на дискриминация не са наясно, че това, на което са подложени, противоречи на закона.

В същото време много от тях не знаят как и до коя инстанция да подадат жалба. В резултат на това броят на неотчетените случаи на дискриминация е изключително висок.

Правителствата са длъжни да информират всички граждани за техните права и да гарантират достъп да правосъдие на практика, а не само на хартия."

Анастейша Крикли, председател на управителния съвет на FRA, посочва: "Все още съществуват много пропуски в правната уредба на закрилата срещу дискриминация.

Защо да е възможно, например, собственикът на жилище, отдавано под наем, да бъде съден за дискриминация, основана на етническа принадлежност или пол, но не и за дискриминация, основана на религиозна принадлежност, възраст, увреждане или сексуална ориентация?

Защо хората с увреждания се ползват със закрила срещу дискриминация в областта на трудовата заетост, но не в същата степен в образованието?"

През юни 2008 г. Европейската комисия публикува предложение за директива на Съвета, с цел да се отстранят тези пропуски и разшири обхватът на закрилата срещу дискриминация (основана на религиозна принадлежност, убеждения, увреждане, възраст и сексуална ориентация).

В директивата, която понастоящем обхваща сектора на трудовата заетост, ще бъдат включени области като социалната сигурност, здравеопазването, образованието и достъпа до и предоставянето на стоки и услуги.

В основата на инициативата на Европейската комисия за приемане на нова директива срещу дискриминацията са залегнали няколко доклада на агенцията, между които проучване на законодателството и социален доклад за хомофобията в Европа.

Констатираното слабо познаване на правата съвпада с липсата на достатъчен брой механизми за регистриране и съобщаване на случаите на дискриминация.

Например по отношение на престъпленията на расова основа, в по-голямата част от държавите-членки на ЕС (в 15 от 27 държави членки) е налице или пълна липса на публично достъпни официални данни за наказателните преследвания срещу престъпления на расова основа, или се предоставят ограничени данни за малък брой съдебни дела.

Девет държави членки могат да се поставят в категорията на държавите, разполагащи с "добри" механизми за събиране на данни за престъпленията на расова основа, а само три държави имат механизми за събиране на данни, които могат да се определят като "всеобхватни".

България е в групата на държавите, които предоставят на обществеността ограничени данни за престъпления свързани с дискриминация.

В България само 1% от жените имигранти са се почувствали жертва на дискриминация на пазара на труда.

За сметка на това

Над 60% от ромското население у нас, както и в Чехия, Румъния и Словакия се чувства дискриминирано.

Мортен Кяерум отбелязва: "Много държави членки все още не разполагат с официални данни за наказателните преследвания срещу престъпления на расова основа или тези данни са недостатъчни.

Това говори за липса на политическа воля и за това, че не се отделят ресурси за решаване на проблема.

Недостатъчните или липсващи механизми за събиране на данни, съчетани със слабата осведоменост относно правата, и недостатъчното оповестяване на случаите на дискриминация и престъпления, са причината да не можем да определим истинския мащаб и характер на нарушенията на основните права.

Събирането на данни не е решение на проблема само по себе си, но с негова помощ се подобрява разбирането за характера и разпространението на нарушенията на основните права.

Ефективни и правилно насочени политики на ниво държави членки могат да бъдат разработени само въз основа на точни данни за съществуващото положение.

В някои държави членки е налице окуражително развитие по отношение на усъвършенстването на механизмите за събиране на данни, по-специално на местно равнище.

Въпреки това практиките на отделните държави членки в областта на събирането и използването на данни остават несъгласувани."

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 52 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 58 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер